Historian havinaa: Kasvinjalostaja työssään – ”Sakin paras kaura”

25.7.2019

Mies vaeltaa hiljalleen pellolla edestakaisin, aamusta iltaan ja mitään ei näytä tapahtuvan. Kasvinjalostaja työssään.

Koekentillä tehtävät havainnot muodostavat vielä tänäkin päivänä kasvinjalostajan työn perustan. Toisaalta tekniikat ovat myös muuttuneet ja tietoa saadaan irti kasveista paljon monipuolisemmin kuin ennen. Siinä, missä jalostaja teki aiemmin valinnan ja hylkäämisen ratkaisut koeruutujen äärellä,  tekee hän ne nykyään yhä useammin tietokoneen äärellä satodataan perustuen.

Jo vuosikymmeniä sitten suomalainen kasvinjalostaja Eemil Huttunen kirjasi kenttäkirjaansa komealla käsialalla “sakin paras” kaura-aineistojaan arvioidessaan. Merkintä saattoi tosin tulla useamman kuin yhden koejäsenen osaksi samalla kentällä. Huttusen jalostajansilmä erotti jyvät akanoista armotta: viimeksi mainittuihin kuuluivat auttamatta ne, joiden kohtaan kenttäkirjassa ilmestyi merkintä “surkea” tai “ruma”.