Viljelykokemuskysely: ”Ihmetellä täytyy, että noinkin hyvin kasvoi ilman vettä”

14.12.2018

”Kuivaa ja kuumaa paitsi juhannuksena.” ”Laadullisesti loistavaa tavaraa, mutta sitä ei vaan tullut riittävästi.” ”Kasvinsuojelun ajoituksen kanssa riitti miettimistä.” Poikkeukselliset sääolot aiheuttivat viljelijöille monenlaista päänvaivaa kasvukaudella, selviää viljelijöiden Borealin viljelykokemuskyselyyn antamista vastauksista. Monelle sato oli olosuhteet huomioiden lopulta positiivinen yllätys.

Borealin viljelykokemuskyselyyn vastasi syksyn aikana ilahduttavan moni viljelijä eri puolilta Suomea. Kyselyllä Boreal keräsi tietoa jalostamiensa peltokasvilajikkeiden kasvusta eri maalajeilla ja viljelytoimenpiteillä.

Viljelijöiden vastausten perusteella keväällä kaikki näytti vielä lupaavalta. Kylvöt onnistuivat monin paikoin hyvin ja siellä, missä itämiskosteutta oli riittävästi, oli orastuminen nopeaa. Muualla orastumista ja taimettumista saatiin odottaa juhannuksen aikoihin tulleisiin sateisiin asti.

– Syvä ja aikainen kylvö onnistui. Kasvusto oli olosuhteisiin nähden tasainen ja miltei rehevän oloinen. Kasvu kuitenkin pysähtyi helteiden takia, kuvasivat Sampon ja Kontun viljelijät härkäpapujen alkutaivalta.

Sateita kasvukaudella saatiin lopulta erittäin vähän, mikä vaikutti väistämättä sadon määrään ja aiheutti monin paikoin kasvuston pakkotuleentumisen kesken kaiken. Maan kasvukunnolla oli iso merkitys ääriolosuhteissa pärjäämiselle.

– Lohkolla maalajit vaihtuvat paljon hiekasta savimaahan ja sieltä multamaahan. Siellä hiekkaisella osuudella kasvi kuoli kuivuuteen jo pensomisvaiheessa, mutta multamaissa ja erittäin runsasmultaisissa maissa kasvustot olivat hyvät, kuvaavat viljelijät maaperän vaikutuksia viljelyyn.

Viljelijöiden havaintojen mukaan korren kasvu saattoi jäädä kuivuudessa lähes kokonaan väliin. Esimerkiksi kauran kehitys eteni pensomisesta suoraan röyhyyn ja erittäin aikaisella ohralla tähkä tuli esiin korren ollessa vasta nilkkapituista. Kasvuston lyhyydestä huolimatta puinnit olivat sujuneet viljelijöillä pääsääntöisesti hyvin. Kasvustot olivat kuitenkin ränsistyneet ja varisseet jonkin verran rutikuivilla pelloilla.

– Tasainen, mutta hieman harva kasvusto, ei lakoa, täysin tuleentunutta, helppoa puitavaa, kuvaavat viljelijät kasvuston tilaa puintihetkellä.

Kasvinsuojelua minimipanoksin

Poikkeuksellinen kuivuus sai viljelijät varovaisiksi kasvinsuojeluaineiden käytön kanssa. Moni jätti tautiaineet ja korrensääteet kokonaan laittamatta tai käytti aineita jopa puolet suositusmäärää vähemmän. Rikkakasvit pelloilta kuitenkin pääasiassa torjuttiin, vaikka torjunnan ajoitus aiheutti päänvaivaa monille. Osalla ruiskutusikkuna ehti mennä ohi, koska rikkakasvit taimettuivat pitkän ajan kuluessa.

– Kuumuudesta ja kuivuudesta kasveille aiheutunut stressi sai miettimään, että voiko kasvinsuojeluaineita ajaa pelloille ollenkaan. Onneksi kuitenkin torjuimme rikat, sillä niitä olisi muuten ollut paljon, sanoo viljelijä Pirkanmaalta.

Laatu positiivinen yllätys

Vaikka helle ja kuivuus veivät viime kesänä parhaan terän sadosta, pitivät monet viljelijöistä saamiaan kiloja olosuhteisiin ja etenkin odotuksiinsa nähden kohtuullisina. Positiivisia yllätyksiä koettiin varsinkin sadon laadussa, ja vaikka jyvät olivat jääneet monella pieniksi ja keveiksi, oli moni viljelijä pystynyt tuottamaan elintarvikelaatuista viljaa mm. mallasohraksi ja suurimokauraksi.

– Lajike pystyi paikkaamaan harvan oraan isolla tähkällä ja jyväkokokin oli olosuhteisiin nähden hyvä, noin 43 grammaa, kertoo Kaarle-ohran viljelijä.

Moni nyt viljelyssä olleista lajikkeista on saamassa uuden tilaisuuden ensi vuonna, sillä viljelijät eivät pitäneet poikkeavaa kesää riittävän luotettavana näytönpaikkana lajikkeiden potentiaalille.

– Ei vaan ollut otollinen vuosi uuden lajikkeen hankkimiseen. Ei auta muu kuin kokeilla uudestaan, pohtii syysvehnä Botnican viljelijä.

Kevätrypseillä hyvä vuosi

Viljelykokemuskyselyn perusteella Borealin kevätrypsit pärjäsivät viime kesän olosuhteissa erinomaisesti. Vahvat varret pitivät Synthian ja Cordelian kasvustot täysin pystyssä, joten puinnit onnistuivat ongelmitta. Kun vielä rikkakasvit, kirpat ja kuoriaiset pysyivät kasvinsuojelutoimilla hyvin kurissa, olivat viljelijät valmiita pitämään lajikkeet mukana viljelysuunnitelmissaan jatkossakin ja suosittelemaan niitä myös muille.

– Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun meidän tilalla viljeltiin öljykasveja. Erittäin positiivinen kokemus. Ne jäävät viljelykiertoon pysyvästi, kertoo Synthia -kevätrypsin viljelijä.