Aikainen kaura on viljelyvarma vaihtoehto

9.3.2016

Aikaiset kauralajikkeet ovat varmoja sadontuottajia, oli vuosi millainen tahansa. Aikaisia lajikkeita viljellessä syksy eivätkä mahdolliset vaikeat korjuuolosuhteet aiheuta ongelmia, vaan sato saadaan korjattua hyvissä ajoin. Borealin valikoimista löytyy useita laadukkaita kauralajikkeita eri käyttötarkoituksiin. Alla muutamia esimerkkejä aikaisista kauralajikkeista.

RiinaBOR on satoisa aikainen uutuuskaura, joka menestyy erilaisissa viljelyolosuhteissa vyöhykkeillä I−IV.   Riina on kasvuaikaluokassaan erinomainen sadontuottaja. Multamailla ja
pohjoisemmilla viljelyalueilla Riina haastaa satoisuudellaan myöhäisempiäkin kauralajikkeita. Laadultaan Riina soveltuu kauran kaikkiin käyttötarkoituksiin: elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi, vientikauraksi sekä rehukäyttöön. Riinan hehtolitrapaino on korkea ja valkuaispitoisuus on satopotentiaaliin nähden erinomainen. Riinan jyvä on valkokuorinen ja keskikokoinen. Riina on markkinoidemme lujakortisin kaura, jonka satoisuutta varmistaa hyvä taudinkesto.

MeeriBOR on laadukas uutuuslajike, joka soveltuu erityisesti myllykauraksi ja vientiin, mutta myös rehukäyttöön. Meeri on yksi markkinoidemme aikaisimmista kauroista, mutta silti erittäin satoisa lajike. Meeri on kasvuaikaluokkansa selvästi isojyväisin kaura, jonka hehtolitrapaino on korkea. Myös muut laatuominaisuudet puoltavat Meerin tuotannon suuntaamista elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi ja vientikauraksi: rasvapitoisuus ei nouse liian korkeaksi ja jyvän kuori on valkoinen ja melko ohut. Aikaisuutensa puolesta Meeri soveltuu I−IV vyöhykkeille.

AkseliBOR puolestaan on jo aikaisemmin markkinoille tullut satoisa aikainen kauralajike, jonka sato soveltuu hyvin etenkin kotoiseen rehukäyttöön.

Lue lisää Borealin kauralajikkeista ja tutustu koetuloksiin

kaura_lahi