Aikaiset lajikkeet ja rypsi vaihtoehtona kylvöjen viivästyessä

18.5.2015

Sateisena ja viileänä jatkuneen toukokuun takia kevätkylvöt ovat pitkälti vielä kesken koko maassa. Kylvöjen venyessä toukokuun lopulle tai kesäkuun alkuun, lajikevalintaa kannattaa miettiä. Erityisesti myöhäiset vehnät, osa kaksitahoisista ohrista ja kevätrapsit vaativat tuleentuakseen varsin suotuisan kesän, jos kylvöt venyvät näin pitkälle. Viljelyvarmempia valintoja tässä kohtaa ovat aikaiset kevätviljat ja rypsi.

–    Aikaisten viljalajikkeiden valikoima on kattava ja siementä on hyvin saatavilla, Borealin kaupallinen johtaja Satu Pura muistuttaa.

Aikaisten lajikkeiden satotasot ovat viime vuosina kehittyneet, joten ne ovat siinäkin mielessä kannattavia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Akseli-kaura sekä Aukusti– ja Wolmari-ohrat ovat jo lunastaneet paikkansa viljellyimpien lajikkeiden joukossa.

–    Myös rypsiä kannattaa nyt harkita viljelyyn. Se tarjoaa hyvän vaihtoehdon niin viljelykierron kuin sadon markkinoinninkin kannalta. Peitattua siementä on vielä tällä hetkellä saatavilla uusimmista lajikkeista.

Rapsia aikaisempana rypsi voidaan kylvää myöhemmin ja normaalioloissa rypsisato saadaan korjattua ajoissa ennen syksyn epävarmoja kelejä.

Öljykasvit tekevät hyvää viljavaltaisessa viljelykierrossa mm. parantamalla maan rakennetta ja katkaisemalla viljojen tautipainetta. Öljykasvien hinta on pysytellyt viljoja paremmalla tasolla, joten siinäkin mielessä rypsi on tässä kohtaa varteenotettava vaihtoehto.

Tutustu lajikkeisiin. Tarkempia tietoja siemenen saatavuudesta saat siemenkauppiaaltasi.

ohra

Aikaiset kevätviljalajikkeet ovat viljelyvarmoja vaihtoehtoja kylvöjen viivästyessä.