Ajoissa viljelysuunnitelmien tekoon

10.12.2012

Poikkeuksellisen kasvukauden jäljiltä laatusiemenelle on kysyntää ja pulaakin siemenestä on odotettavissa ainakin joidenkin lajien ja lajikkeiden kohdalla. Siemenkauppa käykin jo varsin vilkkaana.

Saadakseen ensi vuodeksi haluamansa lajikkeen sertifioitua siementä, kannattaa olla ajoissa liikkeellä viljelysuunnitelmien tekemisen ja siemenen ostojen kanssa. Viljalle kannattaa miettiä nyt myös vaihtoehtoja, esimerkiksi öljykasvit tarjoavat monipuolisuutta viljelykiertoon.

Muista vaihtoehdot

Kotimaisessa laji- ja lajikevalikoimassa on hyviä vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin ja kasvuaikaluokkiin.

Viljelysuunnitelmia tehdessä kannattaakin miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Huonolaatuisella viljan siemenellä ei kannata kylvää, vaan viljelykiertoon kannattaa mahdollisuuksien mukaan sisällyttää myös muita kasveja.

Öljykasvit tarjoavat vaihtoehdon. Hyvän kysynnän ja tasaisen korkeana pysyneen hinnan ansiosta öljykasvien tuotantoon kannattaa panostaa ja tavoitella suurta ja laadukasta satoa.

Rypsi ja Etelä-Suomessa myös rapsi sopivat monen tilan viljelykiertoon. Niillä on hyvä esikasviarvo ja maan kasvukuntoa parantavaa vaikutusta. Öljykasveille kannattaa valita maan rakenteeltaan hyvä lohko ja varmistaa riittävän aikainen kylvö sekä tasainen taimettuminen. Lajikevalikoima niin rypsin kuin rapsinkin osalta on kattava ja siementä on hyvin saatavilla.