Akseli-kaura rikkoo ennätyksiä

6.9.2013

Aikaisten lajikkeiden viljely Suomessa on laajaa ja niillä on suuri merkitys kotimaiselle kasvintuotannolle. Uusien lajikkeiden parantuneet ominaisuudet sekä sato- että laatupuolella ovat lisänneet niiden kysyntää ja uutuudet onkin otettu hyvin vastaan viljelijöiden keskuudessa ja ne ovat nopeasti nousseet viljellyimpien lajikkeiden joukkoon.

Tiken julkaisemat viljelyalatiedot kertovat, että Akseli nousi tänä vuonna kaikkein viljellyimmäksi lajikkeeksi Suomessa. Sen noin 50 000 hehtaarin viljelyala on tänä vuonna suurempi kuin minkään muun lajikkeen viljelyala.

Akseli on aikainen ja erittäin satoisa kaura, joka tuotiin markkinoille vuonna 2011.

Aikaisuus ja suuri sato samassa paketissa

Akselin suosio perustuu sen erinomaisiin viljely- ja laatuominaisuuksiin. Puran mukaan lajike on kiinnostanut viljelijöitä siitä saakka, kun se linjanumerolla aloitti virallisissa lajikekokeissa vuonna 2007. Akselissa on onnistuttu yhdistämään aikaisuus ja korkea satotaso. Viljelyn varmuutta lisää myös luja korsi ja erittäin hyvä taudinkestävyys lehtilaikkua vastaan.

Myös siementuotantoaloissa mitattuna Akseli on maamme viljellyin lajike ja arvion mukaan ensi kesänä Akselin sertifioitua siementä riittää noin 75 000 hehtaarille. Lisäksi odotettavissa on jonkinlainen ala myös TOS-siemenellä kylvettyä Akselia.

Kauran kokonaisviljelyala nousi tänä vuonna hieman viime vuodesta. Viljellyimpien lajikkeiden joukkoon kuuluvat edelleen myös Borealin Fiia sekä Eemeli, Peppi ja Venla. Kaura on Borealille tärkeä laji. Sen jalostuksessa panostetaan eri kasvuaikaluokkien ja käyttötarkoituksen lajikkeisiin. Luja korsi on jo muodostunut kotimaisten kaurojen tunnusominaisuudeksi.