Akseli, Wolmari, Wappu ja moni muu

23.10.2012

Kuluneen kasvukauden jälkeen aikaisille lajikkeille on hyvä kysyntä ja siemenkauppa niiden osalta onkin alkanut jo aiempia vuosia vilkkaammin. Muutenkin laadukkaalle siemenelle on kysyntää.

Kotimaisessa lajikevalikoimassa on hyviä vaihtoehtoja eri kasvuaikaluokkiin ja käyttötarkoituksiin. Viljelysuunnitelmiin kannattaakin nyt sisällyttää erilaisia vaihtoehtoja.

Laadukkaiden aikaisten lajikkeiden merkitys kotimaisessa kasvintuotannossa on kiistaton ja lajikevalikoimakin on kattava. Tänä syksynä valikoima täydentyy Wappu-kevätvehnän myötä. Lisäksi viime vuonna vielä rajoitetussa määrin markkinoille tulleet aikaiset Akseli-kaura sekä Aukusti– ja Wolmari-ohrat vahvistavat nyt asemiaan siemenkaupassa.

Borealin rehuherneen jalostusohjelmasta ensimmäinen markkinoille tuotava lajike on keltasiemeninen Jermu. Se on noin viidenneksen satoisampi kuin tämän hetken yleisimmin viljellyt hernelajikkeet. Kovan satotason omaavana Jermu on erinomainen kotimainen vaihtoehto valkuaisrehun tuotantoon.

Kaksitahoisen ohran valikoima laajenee erittäin satoisan ja suurijyväisen Ramblerin myötä. Melko aikainen kasvuaika yhdessä lujan korren kanssa varmistavat Ramblerin viljelyvarmuutta Suomen oloissa. Smilla-hybridikevätrapsi puolestaan tarjoaa satoisan vaihtoehdon rapsin tuotantoon. Virallisissa lajikekokeissa se on ollut yksi satoisimmista kevätrapseista. Suuri sato ei muodostu kasvuajan kustannuksella, vaan Smilla on erittäin aikainen lajike.

Myös nurmen ja perunan tuotantoon on tarjolla kotimaisia uutuuksia useamman vuoden tauon jälkeen. Talvenkestävä Valtteri-nurminata on osoittanut satoisuutensa eri viljelyvyöhykkeillä ja eri ikäisissä nurmissa. Muiden kotimaisten nurminatalajikkeiden tapaan Valtteri on rehunlaadultaan erittäin hyvä. Osku puolestaan on uusi tärkkelysperuna, joka menestyy hyvin koko tärkkelysperunan tuotantoalueella. Satoisuudeltaan se on erinomainen tuottaen runsaasti suuria mukuloita.

Uutuuslajikkeet ovat esillä KoneAgriassa Borealin osastolla (A400, Farmit yhteisosasto). Tervetuloa tutustumaan lajikkeisiin ja tapaamaan kasvinjalostuksen asiantuntijoita!