Alku-kaura on räätälöity myllyn kauratarpeisiin

31.3.2016

Alku-kaura on uutuuslajike, joka on räätälöity myllyn kauratarpeisiin ja erityisesti puuron raaka-aineeksi. Borealin jalostama Alku on Fazerin sopimustuotantolajike, jota on tarjolla myllyn kanssa viljelysopimuksen tehneille.

AlkuBOR täyttää suurimokauran tärkeimmät laatuvaatimukset: sen jyvä on suuri ja valkoinen, jyvän kuoripitoisuus alhainen ja hehtolitrapaino korkea. Alku-kauran satoisuus ja viljelyvarmuus tekevät siitä hyvän lajikkeen myös viljelijälle. Alku on menestynyt erinomaisesti elintarvikekauran tärkeillä tuotantoalueilla II- ja III-vyöhykkeillä.

– Kasvuajaltaan melko myöhäinen Alku sopii myös viljelijälle, joka ei halua viljellä kaikkein myöhäisimpiä lajikkeita, Borealin kauran jalostaja Leena Pietilä kertoo.

Luja korsi varmistaa laadun

Markus Jussila on viljellyt Alku-kauraa tilallaan Matkussa kahden kasvukauden ajan. Kokemukset uutuuskaurasta ovat positiiviset ja lajiketta kylvetään myös tänä keväänä.

– Viime kesän haastaviin olosuhteisiin nähden Alku-kaura menestyi hyvin ja keskisato oli 4 600 kg/ha paikkeilla. Kasvusto myös pysyi hyvin pystyssä, Jussila kertoo.

Vuonna 2014 olosuhteet olivat paremmat ja tällöin keskimääräinen hehtaarisato oli 5 500 kg. Jussilalla on Alkua viljelyksessä yli 40 hehtaarin alalla, joten keskisatoja voi pitää todella korkeina. Myös sadon laatu on ollut hyvä.

Jussila ehti kylvää Alku-kauran viime vuonna ennen toukokuun puoliväliä. Typpeä hän laittoi Alku-kasvustolle 90−100 kg hehtaarille. Maalajina oli kauralle ihanteellinen multamaa.

Alku-kauran luja korsi varmistaa sadon laadun. Jussila varmisti kasvuston pystyssä pysymisen korrensäädekäsittelyllä, jonka hän kokeekin erityisesti multamaalla kasvavalle kauralle välttämättömäksi. Tautitorjuntaa Jussila ei tehnyt eivätkä taudit koituneet ongelmaksi. Tuomikirvat hän kuitenkin torjui, sillä niiden yllättäessä tuho on huomattava.


Tutustu tarkemmin Alku-kauran lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin

Mikäli haluat Alku-kauran sopimusviljelijäksi, tee Alku-viljelysopimus Fazer Myllyn kanssa. Sopimusnumeroa vastaan saat tilattua Alku-lajikkeen siemenen Borealilta.

Lue lisää Alku-kauran sopimusviljelystä Fazer Myllyn sivuilta

kaura_lahi