Alku-kaura – Parasta puuroon

13.2.2015

Boreal ja Fazer ovat aloittaneet uudenlaisen yhteistyön, kun Fazer Mylly tekee tulevalle satokaudelle viljelysopimuksia Borealin uudesta Alku-kauralajikkeesta.

AlkuBOR on laatulajike, joka menestyy hyvin elintarvikekauran päätuotantoalueella eteläisessä Suomessa ja se on räätälöity myllyn kauratarpeisiin nimeään myöten.

Lajikkeella ja sen ominaisuuksilla on olennainen rooli elintarviketeollisuuden ja lopputuotteen kannalta, ja tällä uudentyyppisellä yhteistyöllä tätä nostetaan vahvemmin esille.

Toimii pelloilla ja myllyssä

Suurimokauran tärkeimmät laatuominaisuudet täyttyvät Alku-kauran kohdalla hyvin, sillä sen jyväkoko sekä hehtolitrapaino ovat hyvät ja kuoripitoisuus alhainen.

–    Kauralla saanto myllyssä on sitä parempi mitä vähemmän pientä jyvää erässä on ja mitä alhaisempi kuoripitoisuus on, viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi Fazer Myllyltä kertoo.

Alku-kaura on paitsi laadukas, myös erittäin satoisa ja viljelyvarma lajike.

–    Alku on menestynyt erinomaisesti elintarvikekauran tärkeillä tuotantoalueilla II- ja III-vyöhykkeillä tuottaen hyviä satoja. Luja korsi varmistaa Alku-kauran viljelyä ja sadon laatua, kauran jalostaja Leena Pietilä Borealilta sanoo.

Lajike, jolle on kysyntää

Alku-kaura kytkeytyy Fazerin sopimustuotantoon. Lajikkeesta tehdään viljelijän ja myllyn välinen tuotantosopimus, ja siementä on myynnissä ainoastaan Fazer Myllyn kanssa Alku-suurimokaurasopimuksen tehneille. Siemen on tuotettu Borealin sopimusviljelijöiden tiloilla.

Koska suurimokauran tuotannossa laatukriteereillä on olennainen merkitys myös sadon hinnoitteluun, viljelijän kannattaa ottaa kriteerit huomioon jo lajikevalintaa ja viljelysuunnitelmaa tehdessä.

Lajike, jolle on kysyntää, on viljelijän kannalta järkevä valinta.

–    Alku-kaura on hyvä lajike niin viljelijälle kuin myllyllekin kannalta. Tavoitteenamme on, että Alku-kaurasta tulee tuotantomme ykköslajike muiden kauralajikkeiden rinnalle, Tero Hirvi kertoo.

Alku-kauran siementä on vielä rajallisesti saatavilla kevään 2015 kylvöille.

Tutustu Alku-kauran ominaisuuksiin ja koetuloksiin.