Boreal 25 vuotta, suomalainen kasvinjalostus 115 vuotta – avoimet ovet 8.8.2019

17.5.2019

boreal25+115vTänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Boreal perustettiin jatkamaan suomalaisen kasvinjalostustyön yli satavuotisia perinteitä. Jo silloin Suomessa nähtiin pohjoisiin olosuhteisiimme soveltuvien lajikkeiden arvo ja oman jalostustoiminnan tärkeä merkitys maataloudelle ja koko kotimaiselle ruoantuotantoketjulle.

Suomalaista kasvinjalostusta kaivattiin jo ennen kuin se oli keksittykään. On arvioitu, että valtava tarve uusien kasvilajien maahantuonnille, luonnonvaraisten kasvien käyttöönotolle ja uusien lajikkeiden jalostukselle oli olemassa jo 1700- ja 1800-luvulla, mutta virallisesti suomalaisen kasvinjalostuksen katsotaan kuitenkin alkaneen vuonna 1904. Tällöin perustettiin Suomen Kylvösiemenyhdistys, joka otti kasvinjalostuksen osaksi toimintaansa heti aloittaessaan.

Ajat muuttuivat, samoin toimintaympäristö. Alan toimijoiden oli reagoitava kasvinjalostuksen menetelmien kehittymiseen, kansainvälistymiseen ja siemenkaupan muutoksiin. Suomen pienet markkinat eivät enää riittäneet kaikille. Niinpä Suomen kasvinjalostuksen aineistot, osaaminen ja resurssit päätettiin koota vuonna 1994 yhteen. Näin Boreal Kasvinjalostus Oy sai alkunsa ja on nyt 25 vuoden ajan ollut kiinteänä osana turvaamassa kotimaisen ruoantuotannon edellytyksiä.

Juhlistamme Borealin neljännesvuosisataa ja 115 vuotiasta suomalaista kasvinjalostusta Jokioisilla elokuun 8. päivä, jolloin avaamme ovemme kaikille kasvinjalostuksesta kiinnostuneille. Borealin ovet ovat avoinna osoitteessa Myllytie 10 klo 10-14, jolloin työhömme voi tutustua niin esittelykentällä kuin talokierroksilla. Tervetuloa!

Banneri_avoimet ovet4