Borealin kevätvehnillä kisataan vahvasti KM:n satokisassa

8.6.2020

Käytännön Maamiehen järjestämässä satokisassa lähes puolet kisaajista luottaa Borealin lajikkeisiin.

Borealin kevätvehnät ovat hyvin edustettuina Käytännön Maamiehen järjestämässä kevätvehnän satokisassa. Lähes puolet kilpailuun ilmoittautuneiden viljelijöiden lajikkeista tulee uudistuneesta kotimaisesta vehnävalikoimasta.

Kevätvehnävalikoimamme uudistui muutama vuosi sitten. Tarjolla on nyt kevätvehniä kaikkiin kasvuaikaluokkiin ja olosuhteisiin: aikaisesta myöhäiseen ja eteläiseltä alueelta koko vehnänviljelyalueelle.

Uudistuneet lajikkeet on otettu alalla hyvin vastaan. Ensimmäisenä markkinoille pääsi myöhäisen kasvuajan LeidiBOR, ja viime kasvukaudella kasvuvauhtiin pääsivät aikainen HelmiBOR ja päätyypin JaarliBOR. Satokisassa kaikki kolme ovat vahvasti edustettuina, ja lisäksi mukana on myös kaksi vanhempaa Borealin edustuslajiketta, Trappe ja Quarna.

Borealin lajikkeilla kisaavat viljelijät tulevat ilahduttavasti eri puolilta Suomea. Helmiä on viljelyssä Ilmajoella, Polvijärvellä ja Tammelassa; Leidiä Liedossa ja Kemiössä, Jaarlia Säkylässä ja Huittisissa sekä Trappea Lapualla ja Quarnaa Punkalaitumella.

Hehtaarin tulos painaa

KM:n kevätvehnän satokisassa järjestetään sekä kilokisa että taloudellisen tuloksen kisa. Kilpailussa sato mitataan hehtaarin alalta. Sato puidaan ja punnitaan ja siitä otetaan laatu- ja kosteusnäytteet. Kilokisassa hehtaarin ala mitataan ja sato punnitaan ja muutetaan 14 prosentin peruskosteuteen. Talouskisassa sadosta määritetään lisäksi laatu, lasketaan sadolle hinta sekä selvitetään viljelyn muuttuvat kustannukset.

Satokisaa voit seurata Facebookissa ja KM:n sivuilla.

Toivotamme onnea ja menestystä kaikille kevätvehnän satokisan osallistujille!

Matilda on hernelajikkeiden moniottelija

Matilda on hernelajikkeiden moniottelija

MatildaBOR on ykköslajike ruokaherneeksi, mutta sen satotaso riittää myös rehuhernetuotantoon.   Lauri Poso viljelee Loimaan Kojonkulmalla Ylitalon tilaa, jonka viljelykiertoon herne on kuulunut jo pitkään. Tilalla on viljelty koko ajan nimenomaan ruokahernettä,...

Taika-kaura tuottaa betaglukaanipitoista myllylaatua

Taika-kaura tuottaa betaglukaanipitoista myllylaatua

Puhdaskauran viljelyala jakaantuu Timo Ikolan tilalla Isossakyrössä melko tasan kolmen kovan kotimaisen kauralajikkeen kesken, kun viljelyssä ovat MeeriBOR, OivaBOR sekä uutuuslajike TaikaBOR. Aikainen ja viljelyvarma Meeri on ollut mukana Timo Ikolan...

Aikaisen Nella-kauran jyvä piti pintansa haastavissa oloissa

Aikaisen Nella-kauran jyvä piti pintansa haastavissa oloissa

Porilaisen viljelijän Juha Strömbergin pelloilta löytyy joka vuosi ainakin yksi aikainen ja yksi myöhäinen kauralajike. Viime kesänä aikaisen lajikkeen paikan tilan viljelykierrossa lunasti Borealin jalostama NellaBOR-kaura, joka sopii laadultaan erinomaisesti...