Elmeri-ohra esikasvina

7.3.2015

Elmeri on monenlaisiin kasvuoloihin sopiva melko myöhäinen ja erittäin satoisa monitahoinen ohra. Se on lujakortinen ja suurijyväinen lajike, joka soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille sietäen myös happamuutta. Elmeri soveltuu erinomaisesti rehu- ja tärkkelysohrakäyttöön.

Heikki Mäntylä on viljellyt tilallaan Kärkölässä Elmeriä muutamana vuonna.

–    Tavoitteena on ollut käyttää satoisaa monitahoista ohraa viljelykierrossa, ja kylvää ruista tai syysvehnää sen jälkeen, Mäntylä kertoo.

Elmeri onkin satoisuutensa ja kasvuaikansa vuoksi ollut tähän tarkoitukseen hyvä valinta. Monitahoisten ohrien satotasot ovat uusien lajikkeiden myötä nousseet ja Elmerikin pärjää satoisuudellaan jopa monille kaksitahoisille lajikkeille, vaikka on kasvuajaltaan näitä selvästi aikaisempi.

ohra

Elmeri on monenlaisiin kasvuoloihin sopiva ohra.

Elmerin hehtaarisadot Mäntylällä ovat olleet korkeita; 6500 kilosta yli 7000 kiloon eri vuosina. Parhaimmillaan lajiketta on ollut viljelyssä noin 20 hehtaaria. Viljelyyn on panostettu, jotta korkeisiin satotasoihin on päästy.

–    Elmerin kohdalla lannoitusmäärä on ollut noin 110 kg typpeä hehtaarille, ja käytetty siemen on ollut laadukasta peitattua siementä.

Elmeri on lujakortinen lajike, mutta Mäntylä on varmistanut kasvuston pystyssä pysymisen korrensäädekäsittelyllä, joka on tehty aikaisessa vaiheessa Modduksella. Myös tautitorjunta on tehty kasvukauden aikana kertaalleen.

Laadukasta satoa

Näillä viljelytoimilla Elmeri on onnistunut hyvin ja tuottanut laadukasta satoa. Tälle lajikkeelle tyypillistä on iso jyvä, ja Heikki Mäntylä kertookin, että Elmerin jyväkoko ja myös hehtolitrapaino ovat olleet korkeita.

Mäntylän tilalta sato on myyty rehuohraksi. Elmeri on hyväksytty myös Altian tärkkelysohralistalle, ja ison jyväkoon sekä korkean tärkkelyspitoisuutensa ansiosta se soveltuu hyvin myös tähän käyttötarkoitukseen.

Elmeri on jalostettu suomalaisiin olosuhteisiin ja jalostuksessa on otettu huomioon ohran tuotannon erityispiirteet. Hyvien viljely- ja laatuominaisuuksiensa ansiosta Elmeri on viime vuosina saavuttanut paikan viljellyimpien monitahoisten lajikkeiden joukossa. Elmerin siementä myy Tilasiemen-pakkaamot.