Elmeri-ohra on lunastanut paikkansa tiloilla

1.3.2016

Monitahoinen ElmeriBOR on satoisa ja lujakortinen ohra, joka on menestynyt hyvin kaikilla viljelyvyöhykkeillä ja eri maalajeilla. Elmeri soveltuu laatunsa ja satoisuutensa puolesta hyvin rehu- ja tärkkelyskäyttöön. Korkean tärkkelyspitoisuuden ja ison jyväkoon ansiosta Elmeri on Altian sopimustuotantolajikkeiden listalla.

− Elmerin jyvän koko ja muoto ovat tärkkelysprosessin kannalta optimaalisia, ohran jalostaja Reino Aikasalo kertoo.

Kasvuajaltaan keskimyöhäinen Elmeri pärjää satoisuudellaan jopa monille kaksitahoisille lajikkeille, vaikka on niitä aikaisempi. Elmerin happamuudensietokyky on hyvä, minkä vaikutus viljelyvarmuuteen korostuu tietyillä alueilla.

Isosta jyväkoosta taloudellista hyötyä

Kauhajokelainen Tuomas Yli-Kokko on viljellyt Elmeriä jo useamman vuoden ajan. Vuosien varrella on ollut erilaisia kasvukausia, mutta Elmeri on menestynyt vaihtelevissa olosuhteissa ja osoittanut viljelyvarmuutensa. Tilan ohrasato on toimitettu 40 km päässä sijaitsevalle Altialle tärkkelyskäyttöön.

Yli-Kokko on ollut Elmeriin tyytyväinen erityisesti laadun osalta ja satokin on ollut hyvällä tasolla: viime vuonna keskisato oli 5 090 kg/ha ja hehtolitrapaino yli 70 kg. Elmerin suuresta jyväkoosta on tullut selvää taloudellista hyötyä.

− Nyt kun Altia otti käyttöön ohrien kivikuorintaprosessin, laatuhinnoittelussa otetaan huomioon siemenen koko yhtenä hinnoittelukriteerinä. Elmerin ison jyväkoon ansiosta saadaan suuremmat laatulisät, isäntä kertoo.

Viime keväänä päästiin kylvämään 8.5. pienen sateista johtuneen odottelun jälkeen. Typpeä Yli-Kokko on laittanut Elmerille savimaalla 110 kg/ha ja kevyillä multamailla 80 kg/ha, joka on satolisineen ympäristötuen maksimi. Tautitorjuntaan Yli-Kokko käytti Acantoa keskimääräisellä annostuksella, joka riitti hyvin kosteasta ja haasteellisesta kasvukaudesta huolimatta.

Elmerin vahvuutena on myös luja korsi. Yli-Kokko on kuitenkin varmistanut kasvuston pystyssä pysymisen korrensäädekäsittelyllä.

− Elmeri on pysynyt oikein hyvin pystyssä haasteellisinakin vuosina. Pienehkö annos korrensäädettä on riittänyt hyvin, Yli-Kokko toteaa.

Yli-Kokko ottaa mielellään kokeiluun uusia hyviä lajikkeita. Siemenet hän hankkii läheiseltä Tilasiemenen Suokkaan pakkaamolta.

Lue lisää Elmerin lajikeominaisuuksista ja tutustu koetuloksiin 

Katso videolta jalostajan vinkit monitahoisen ohran lajikevalintaan

Kansi_Jalostajan vinkit monitahoisen