Ennakkotunnelmia rapsipellolta – pellonpiennartilaisuus Loviisassa 5.7.

28.6.2016

Loviisalaisen Kenneth Ahlqvistin tilalla on perinteisesti viljelty öljykasveja vuosittain ─ viljelykierto huomioiden. Nyt koeviljelyssä on kevätrapsiuutuudet DragoBOR ja CleopatraBOR, jotka tulevat siemenmarkkinoille keväällä 2017. 

Tämän kevään ja kesän aikana kasvustot ovat monilla alueilla kärsineet kuivuudesta. Kenneth Ahlqvistin tilalla Itä-Uudellamaalla sadetta on sen sijaan tullut liiaksikin ja osassa kasvuistoista on nähtävissä veden aiheuttamia vaurioita.

− Sadetta tuli heti kylvön jälkeen 10 mm, ja kasvusto lähti tasaisesti taimettumaan. Toukokuun kokonaissademäärä oli 45 mm. Myös kesäkuussa vettä on tullut runsaasti, kuukauden sademäärän ollessa noin 90–100 mm, Ahlqvist kertoo.

Ahlqvist kylvi kevätrapsit äitienpäivän tienoilla.  Rapsikasvustojen kukinta onkin pian alkamaisillaan. DragoBOR lähti hybridilajikkeelle ominaisesti voimakkaaseen kasvuun ja kehitys on ollut CleopatraBOR-populaatiolajikkeeseen verrattuna nopeampaa.

Rapsikasvustossa on tänä vuonna esiintynyt runsaasti kaalikoita, mikä on aiheuttanut haasteita ja jonkin verran tuhoja.  Ahlqvist onkin ruiskuttanut kaalikoit jo kolmesti.

Kenneth Ahlqvistin tilan tämänvuotinen rapsiala on kokonaisuudessaan 15 ha, josta Dragoa on 3 ha ja Cleopatraa 5 ha. Lisäksi viljelyssä on jo aikaisemmin markkinoille tullutta CampinoBOR-populaatiolajiketta. Öljykasvien viljely tilalla ei rajoitu kevätrapseihin, vaan Ahlqvistillä on aikomuksena kylvää syksyllä kokeilumielessä eri syysrypsilajikkeita.


Rapsitilaisuudet

Tule tutustumaan uutuuslajikkeisiin pellonpiennartilaisuuteen Loviisaan Kenneth Ahlqvistin tilalle ti 5.7. klo 14.00.

Kokoontuminen tilaisuuteen: 5.7. klo 14 Sarvilahden kartanon vanhan kuivurin piha Sarvilahdentiellä, josta siirtyminen rapsilohkolle (Grindaksentie 210). Pientareella nakkimopo!

Ilmoittaudu Loviisan tilaisuuteen ennakkoonboreal@boreal.fi viimeistään 4.7.

Lisätietoja Farmit-tapahtumakalenterista

Lue lisää Borealin öljykasvilajikkeista