Evolo- ja Brasetto-rukiit kiinnostivat

14.6.2013

Pellonpiennartilaisuuksissa vanhat käsitykset rukiin viljelystä päivittyivät nykypäivän tasolle. Pro Ruis-yhdistyksen järjestämät tilaisuudet Pöytyällä ja Isokyrössä houkuttelivat kiinnostuneita viljelijöitä pellon laidalle.

Rukiin lajikekehitys on ollut nopeaa ja uudet lajikkeet ovat satoisuudeltaan, viljelyvarmuudeltaan ja laadultaan vanhoja lajikkeita huomattavasti parempia. Kiinnostus rukiin viljelyyn onkin ollut nousussa uusien lajikkeiden ja hyvän kysynnän vuoksi. Nykylajikkeiden hyvät satotasot ovat avain kannattavaan rukiin tuotantoon.

Suosittu Evolo ja uutuus Brasetto

Pöytyän tilaisuudessa nähtiin viljelijä Petri Holman ruisviljelyksiä. Hän on viljellyt jo useamman vuoden hybridiruis Evoloa ja ollut tyytyväinen lajikkeen satotasoon ja talvenkestävyyteen. Evolo onkin osoittautunut hyvin laajasti Suomeen sopivaksi hybridilajikkeeksi ja noussut maamme toiseksi viljellyimmäksi rukiiksi.

Isokyrössä tutustuttiin Mika Saaren Brasetto-lohkoihin. Brasetto on uutuuslajike, joka on Evolon tapaan erittäin satoisa ja Suomeen sopeutuva hybridiruis. Sekä Evolo että Brasetto ovat saksalaisen KWS:n jalostamia lajikkeita, joiden soveltuvuuden Suomen oloihin Boreal on testannut.

Tilaisuuksissa nousi esille, että viime talvena lumihome on harventanut ruiskasvustoja monin paikoin. Kasvinsuojelun asiantuntijat suosittelevatkin rukiille lumihometorjuntaa. Erityisesti sen tärkeys korostuu hybridilajikkeilla, jotka versovat syksyllä runsaasti, sekä viime talven kaltaisissa olosuhteissa, kun pysyvä lumi tuli pääosin sulaan maahan.

Oikealla viljelytekniikalla hyvään tulokseen

Ruispellonpiennartilaisuuksissa kuultiin runsaasti käytännön viljelyvinkkejä hybridirukiin tuotantoon. Hybridilajikkeille ominainen korkea sato perustuu ns. hybridivaikutukseen; kasvi tuottaa runsaasti versoja ja tähkiä, tähkät ovat suuria ja siemenen koko suuri.

Hybridilajikkeiden mahdollistama korkea sato saavutetaan, kun se kylvetään oikeaan aikaan, käytetään oikeaa kylvösiemenmäärää, kylvetään oikeaan syvyyteen ja huolehditaan, että pellon kasvukunto on hyvä. Esikasviksi rukiille sopii aikaiset ohrat, rypsi, syysrapsi, ruis ja nurmi.