Hybridilajikkeet tarjoavat runsaan satopotentiaalin

5.7.2012

Hybridilajikkeet ovat viime vuosina tulleet tutuiksi rukiin ja rapsin viljelijöille. Erityisesti suuren satopotentiaalinsa ansiosta ne tarjoavat viljelyyn houkuttelevan vaihtoehdon. Torstaina 5.7. Nousiaisissa esiteltiin mielenkiintoisia uusia hybridilajikkeita syysrukiin ja kevätrapsin tuotantoon. Paikalle oli kokoontunut noin 50 uusista lajikkeista kiinnostunutta viljelijää.

Uutuusruis BrasettoBOR vakuutti

Syyshybridiruis Evolo on muutamassa vuodessa noussut Suomen toiseksi viljellyimmäksi ruislajikkeeksi. Tälle syksylle Evolon rinnalle markkinoille tuodaan uusi hybridiruis saksalaisen KWS:n jalostama Brasetto. KWS:n edustaja Claus Nymand kertoi Nousiaisissa Braseton lajikeominaisuuksista, soveltuvuudesta Suomen oloihin sekä hybridirukiin viljelytekniikasta.

– Brasetto on uuden sukupolven hybridiruis. Se on 100 % PollenPlus lajike, mikä varmistaa että torajyvät eivät ole sillä ongelma, Nymand kertoi.

PollenPlus on Lochow-Petkusin kehittämä menetelmä, joka mahdollistaa paremman siitepölyn muodostumisen hybridirukiilla ja se vähentää olennaisesti torajyväriskiä. Nymandin mukaan Brasetto on vanhempia hybridirukiita elinvoimaisempi, ja kylvösiemenmäärään tulee kiinnittää huomiota.

– Erityisesti aikaisessa kylvössä siemenmäärä ei saa olla liian suuri, ettei kasvusto muodostu liian tiheäksi, ja lumihomeen riski kasva.

Nousiaisissa viljelevä Seppo Hunsa on yksi ensimmäisistä Braseton viljelijöistä Suomessa. Hunsa on viljellyt hybridiruista aiemminkin ja ollut tyytyväinen satotasoihin ja viljelyominaisuuksiin. Viime syksynä kylvetyt Brasetto kasvustot ovat menestyneet Nousiaisissa hyvin.

SmillaBOR-rapsissa korkea satotaso yhdistetty aikaisuuteen

Hybridilajikkeet ovat lisänneet myös rapsin viljelyn kilpailukykyä oloissamme. Aikaisten lajikkeiden myötä myös niiden viljelyvarmuus on olennaisesti parantunut. Nyt markkinoille tuodaan uusi keväthybridirapsi Smilla.

– Aikaisuus on ehdoton vaatimus oloissamme viljeltävillä rapseilla ja esimerkiksi Smilla tarjoaa hyvin Suomeen soveltuvan vaihtoehdon, Borealin markkinointipäällikkö Satu Pura kertoi.

Nousiaisten pellonpiennarpäivässä esiteltiin myös Clearfield-viljelymenetelmää, jota Raisio on lähtenyt kokeilemaan tänä vuonna demo-viljelysten muodossa. Hunsan tilalla Salsa CL-rapsi näytti varsin rehevältä eikä rikkakasveja kasvustossa näkynyt.

– Clearfield-konsepti ratkaisee rikkakasviongelmat, mutta toki lajikkeen pitää pärjätä myös sadossa ja muissa ominaisuuksissa, Raisioagron kehityspäällikkö Jaakko Laurinen kertoi.

Nousiaisten tilaisuudessa esille nousivat myös syysrapsit. Raisioagrolla on tänä vuonna myynnissä useampaakin hybridisyysrapsilajiketta ja myös Boreal testaa ja tuo jatkossa markkinoille syysrapseja.