Hybridiruis Evolon ja Braseton siemenet jo Suomessa

16.6.2014

Tulevan syksyn kylvöille varatut määrät Evolo– ja Brasetto –hybridirukiiden siemenet saadaan tänä vuonna hyvissä ajoin Suomeen. Toimitukset suomalaisille siemenliikkeille ovat jo käynnistyneet, ja kaikki tilatut määrät tullaan toimittamaan kesäkuun aikana.

Hybridirukiin siementä ei tuoteta Suomessa, vaan siemen on aina tuotava muualta. Boreal Kasvinjalostus Oy tuo maahan saksalaisen KWS:n jalostamia lajikkeita; Evoloa ja Brasettoa.

Eteläisessä Suomessa kevätkylvöt saatiin tänä vuonna pääosin tehtyä hyvissä ajoin ja kasvukauden ollessa normaali voidaan tässä vaiheessa odottaa, että rukiin syyskylvöille on hyvät mahdollisuudet.

Laadukasta siementä

Kaikki tänä vuonna Suomeen toimitettava Evolon ja Brasetton siemen on tuotettu Tanskassa. Sato on varastoitu raakaerinä talven yli. Raakaerät on kunnostettu ja sertifioitu loppukeväästä. Näin peitattu, sertifioitu hybridirukiin siemen saadaan parhaiten säilyttämään itävyytensä ja elinvoimansa. Kaikki Suomeen tulevat siemenerät täyttävät EU:n laatuvaatimukset.

Muuhun Eurooppaan verrattuna Suomessa rukiin kylvöajankohta on aikainen ja tästä johtuen Borealin ja KWS:n tavoite on aina saada Suomen siementarve ylivuotisesta varastosiemenestä. Joinain vuosina hybridirukiit on toimitettu vasta uudesta sadosta, jolloin toimitukset tiloille ovat saattaneet mennä aikataulullisesti tiukoille.  Tällöin taustalla on ollut yleensä siementuotannon epäonnistumisia edellisenä vuonna.

Sekä Evolo että Brasetto ovat erittäin satoisia lajikkeita, jotka ovat menestyneet Suomessa hyvin. Evolo on tällä hetkellä Suomen toiseksi viljellyin ruis. Myös pari vuotta myöhemmin markkinoille tullut Brasetto on noussut viljellyimpien ruislajikkeiden joukkoon.

Tutustu ruislajikkeisiin.