Hybridiruis palkitsee huolellisen viljelijän

17.7.2013

Hollolassa tutustuttiin perjantaina 12.7. hybridiruislajikkeisiin ja niiden viljelytekniikkaan. Kalle Sipilän tilalle oli kokoontunut noin 60 hybridirukiista kiinnostunutta viljelijää. Keskustelu oli vilkasta, kun kokemuksia vaihdettiin ja saatiin myös uutta tietoa lajikkeista ja niiden viljelystä.

Sipilän tilalle oli kylvetty Evolo– ja Brasetto-lajikkeita. Molemmat ovat saksalaisen KWS:n jalostamia lajikkeita, joiden soveltuvuuden Suomen oloihin Boreal on testannut ja tuonut lajikkeet markkinoillemme.

Perusta ruiskasvusto huolella

Hollolassa KWS:n Claus Nymand kehotti hybridirukiin viljelijöitä kiinnittämään huomiota erityisesti kylvöalustan huolelliseen muokkaukseen, käytettävään siemenmäärään sekä oikeaan kylvösyvyyteen. Tavoitteena on saada aikaiseksi mahdollisimman tasainen kasvusto. Hybridilajikkeiden mahdollistamiin korkeisiin satoihin päästään, kun huolehditaan oikeasta viljelytekniikasta.

Hybridilajikkeilla suositeltava kylvösiemenmäärä on pienempi kuin populaatiolajikkeilla ja kylvöajankohta vaikuttaa käytettävään kylvösiemenmäärään.

–    Erityisesti aikaisessa kylvössä siemenmäärä ei saa olla liian suuri, ettei kasvusto muodostu liian tiheäksi, ja lumihomeen riski kasva, Nymand sanoi ja suositteli hybridilajikkeille lumihometorjuntaa.

Nymand kertoi myös, että KWS:n lajikkeille on hyvin kysyntää. Tänä vuonna Suomeen toimitettavat Evolon siemenet tulevat ylivuotisesta varastosta ja Braseton siemenet puolestaan uudesta sadosta. Nymandin mukaan molempien lajikkeiden siemenet saadaan toimitettua Suomeen ajoissa.

Hybridien viljelyä jatketaan

Viime syksynä ja talvena olosuhteet olivat haasteelliset syysviljoille, mutta Kalle Sipilä on onnistunut hybridirukiin viljelyssä hyvin. Hänellä on kokemusta rukiin viljelystä, mutta tänä vuonna kylvössä oli ensimmäistä kertaa hybridilajikkeita. Sipilän oman arvion mukaan satotaso lohkolta on 5 000-6 000 kg/ha paikkeilla. Claus Nymand on samaa mieltä satotasoarvion kanssa.

–    Brasetto saatiin kylvettyä noin viikkoa aikaisemmin kuin Evolo, muuten molemmat ovat saaneet samat käsittelyt, Sipilä kertoo.

Tänä vuonna Sipilä aikoo kylvää hybridiruista ainakin lopetettavan heinäkasvuston jälkeen. Claus Nymand ehdottaa kokeilemaan myös kylvöä rukiin perään. Hänen mukaansa ruista voi hyvin viljellä samalla lohkolla peräkkäisinä vuosina, kunhan pelto kynnetään välissä. Sipilä lupasikin ottaa neuvosta vaarin.

Boreal on yhdessä KWS:n kanssa laatinut hybridirukiille viljelyohjeet Suomen olosuhteisiin.Tutustu ohjeisiin ja kysy lisää siemenkauppiaaltasi.