Rukiin kylvöille ehtii vielä

26.8.2014

Syyskylvöille valmistautuvia viljelijöitä askarruttaa erityisesti hybridirukiin kylvön venyminen syyskuun puolelle. Kylvöajankohdan merkitys korostuu hybridirukiilla, jolle yleensä suositellaan kylvöä  mieluiten elokuun puolella.  Suomalaisten koe- ja käytännön viljelykokemusten perusteella kylvö syyskuun alkupuolella aina 10.9. saakka on vielä sopiva hybridirukiin viljelyalueellamme.

Suositeltava kylvöajankohta hybridirukiille on 25.8.-10.9,. sillä riittävän aikainen kylvö varmistaa, että ruis ehtii kasvaa syksyllä riittävästi ja kehittää vahvat versot ja juuriston ennen talven tuloa. Liian aikainen kylvö puolestaan saattaa tuottaa turhan rehevän kasvuston syksyllä, ja siitä voi olla seurauksena heikko talvehtiminen.

Kylvöajankohdan ohella huolellinen kylvöalustan valmistelu on tärkeää, jotta saadaan aikaan tasainen kylvöalusta ja kylvö. Muokkaus kuohkeuttaa maata ja luo maahan rukiin tarvitsemaa vesitilaa.

Lisää siemenmäärää kylvön viivästyessä

Hybridiruis kylvetään pienellä siemenmäärällä, sillä se versoo enemmän kuin perinteinen populaatioruis. Hybridin kylvösiemen myydään yksiköissä (Unit). Yksi yksikkö on miljoona itävää siementä.

Kylvöajankohta vaikuttaa käytettävään siemenmäärään. Kylvön viivästyessä siemenmäärää tulee lisätä.  Myös esikasvilla ja kylvöolosuhteilla on vaikutusta.

Aikainen kylvö (n. 25.8.): 1,6 – 1,9 yksikköä/ha
Keskimääräinen kylvö (n. 1.9.): 2,0 – 2,2 yksikköä/ha
Myöhäinen kylvö (10.9. mennessä): 2,3 – 2,5 yksikköä/ha

Suomalaiset suositukset perustuvat täällä tehtyihin kokeisiin ja käytännön viljelykokemuksiin.

Myös populaatioruista voidaan hyvin kylvää vielä syyskuun puolella. Siemenmäärä silläkin vaihtelee kylvöajankohdan mukaan 450:sta 500:aan itävää siementä neliömetrille.

Tutustu ruislajikkeisiin ja niiden viljelyohjeisiin.