Hyödynnä nykyaikaisten öljykasvilajikkeiden potentiaali

8.3.2016

Öljykasvit ovat kilpailukykyinen vaihtoehto monilla tiloilla. Öljykasvien viljelyä puoltaa myös niiden hyvä esikasviarvo viljelykierrossa. Uusimpien lajikkeiden sato- ja laatupotentiaali kannattaa hyödyntää niin rypsin kuin rapsinkin viljelyssä. Öljykasvien sato hinnoitellaan laatuominaisuuksien, kuten öljypitoisuuden perusteella, joten korkealla öljypitoisuudella on hehtaarituoton kannalta olennainen merkitys.

Kevätrypsi on viljelyvarma vaihtoehto

CordeliaBOR on lunastanut paikkansa Suomen viljellyimpänä rypsilajikkeena. Satoisuuden ja korkean öljypitoisuuden ansiosta Cordelia tuottaa suuria öljysatoja. Cordelia on menestynyt hyvin kaikilla maalajeilla ja koko kevätrypsin viljelyalueella.

JulietBOR on huippusatoisa kevätrypsilajike, jonka öljypitoisuus on erittäin korkea.  Juliet on tuottanut markkinoilla olevista lajikkeista korkeimman öljysadon. Juliet sopii viljelyyn koko rypsin tuotantoalueella ja on menestynyt kaikilla maalajeilla. Juliet on ollut satoisin rypsilajike III-vyöhykkeellä tehdyissä kokeissa.

Kevätrapsi tuottaa huippusatoja ja laatua hyvillä lohkoilla

rapsi_netti

CampinoBOR yltää satoisuudessaan kevätrapsien parhaimmistoon. Campinon satoisuus ja siementen melko korkea öljypitoisuus takaavat suuren öljysadon. Campino vaatii tuleentuakseen melko pitkän kasvuajan, joten lajiketta suositellaan viljeltäväksi I-vyöhykkeellä.

SmillaBOR on huippusatoisa hybridirapsi, jonka suuri sato ei muodostu kasvuajan kustannuksella. Satoisuus ja siementen melko korkea öljypitoisuus takaavat korkean öljysadon. Aikaisena lajikkeena Smilla soveltuu viljelyyn erityisesti I-vyöhykkeelle sekä II-vyöhykkeen suotuisille alueille.

TrapperBOR on erittäin satoisa hybridikevätrapsi, joka aikaisuutensa ansiosta soveltuu viljeltäväksi I-vyöhykkeellä sekä II-vyöhykkeen suotuisilla alueilla. Siementen öljypitoisuus on melko korkea, mikä yhdessä satoisuuden kanssa takaa Trapperille suuren öljysadon.

Hybridilajikkeilla, Smillalla ja Trapperilla, suositeltava kylvösiemenen käyttömäärä on normaalia pienempi.

Lue lisää Borealin öljykasvilajikkeista ja tutustu koetuloksiin