Hyödynnä uusien öljykasvilajikkeiden potentiaali

28.2.2012

Öljykasvit tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon monille tiloille. Sekä rypsin että rapsin uusien lajikkeiden parantunut sato- ja laatupotentiaali kannattaa nyt hyödyntää, sillä lajiketarjonta on kattavaa ja sadolle on varma kysyntä.

Rypsi tarjoaa varmaa viihtyvyyttä oloihimme

Kevätrypsi on oloissamme varma sadontuottaja. Se menestyy meillä laajasti erityisesti sopivan kasvuaikansa puolesta.  Rypsisato voidaan yleensä korjata ajoissa ennen syksyn epävarmoja kelejä ja aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen. Tällöin rypsin hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville.

Kotimaisessa rypsivalikoimassa on tarjolla markkinoiden satoisimmat ja korkean öljypitoisuuden omaavat lajikkeet, kuten Suomen viljellyin rypsi Cordelia ja markkinoiden korkeimman öljysadon tuottava Juliet, sekä pidempään markkinoilla olleet Apollo ja Eos.

Rapsivalikoima laajenee

Kevätrapsien viljelyvarmuus oloissamme on huomattavasti parantunut uusien aikaisten ja satoisten hybridilajikkeiden myötä. Hybridirapsit ovatkin varteenotettava vaihtoehto eteläiseen Suomeen hyvin tuottaville lohkoille.

Boreal testaa laajasti rapseja Suomessa ja tuo markkinoille oloihimme hyvin soveltuvia lajikkeita, joista esimerkkinä maamme viljellyimmäksi rapsiksi noussut Trapper. Tälle keväälle tarjolla on uutuutena Smilla-hybridirapsi, joka on Trapperin tapaan yksi markkinoiden satoisimmista rapsilajikkeista. Smillan suuri sato ei muodostu kasvuajan kustannuksella, vaan lajike on erittäin aikainen tuoden viljelyvarmuutta rapsin tuotantoon.

Lajikkeista kaikki irti

Uudet öljykasvilajikkeet ovat niin satoisuuden kuin öljypitoisuudenkin osalta parannuksia vanhempiin verrattuna. Huolehtimalla oikeanlaisesta viljelytekniikasta, nykylajikkeiden sato- ja laatupotentiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.