Hyviä uutisia suomalaisille öljykasvinviljelijöille – kylvösiementen peittausaine sai poikkeusluvan

5.12.2018

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt poikkeusluvan kevätrypsin ja -rapsin siementen teolliseen peittaukseen Buteo Start FS 480 – valmisteella kasvukaudella 2019. Valmiste sisältää tehoaineena flupyridifuronia, joka on pölyttäville hyönteisille haitattomampaa kuin EU:ssa rajoitetut neonikotinoidit, todetaan Tukesin tiedotteessa.

Poikkeuslupa annettiin kevätöljykasvien kirppatuhojen torjumiseksi, koska käytettävissä ei ole muita tehokkaita torjuntavaihtoehtoja. Kirpat voivat vahingoittaa kevätöljykasvien kasvustoa jopa niin paljon, että vain pieni osa siemenistä pääsee kehittymään taimeksi asti.

Poikkeuslupa on tervetullut sekä viljelijöille että öljyä raaka-aineena käyttävälle teollisuudelle, sillä se mahdollistaa kotimaisen öljykasviviljelyn, kasviöljyjen tuotannon ja valkuaisrehun saatavuuden myös ensi vuonna.

Rypsi ja rapsi erinomaisia viljelykierrossa

Poikkeusluvan toivotaan kannustavan viljelijöitä pitämään rypsi ja rapsi mukana viljelysuunnitelmissa myös ensi vuonna. Öljykasvit soveltuvat hyvin suomalaiseen viljelykiertoon. Ne parantavat maan kasvukuntoa ja toimivat erinomaisina esikasveina.

Sekä rypsillä että rapsilla on kasvilajeina omat vahvuutensa, joten oman tilan sijainti ja kasvuolosuhteet sanelevat pitkälti sen, kumpaa kasvia kannattaa tuottaa. Boreal on jalostanut laadukkaita lajikkeita, joilla molempien viljely onnistuu hyvin pohjoisissa olosuhteissamme.

Lue lisää Plus-rypsi SynthiastaBOR ja muista öljykasvilajikkeistamme.

 

Lähde: Tukes https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/neonikotinoideja-korvataan-oljykasvien-kasvinsuojelussa