Jalostajan vinkit kevätvehnälajikkeen valintaan

4.3.2016

Vehnäsadon laatu oli viime kasvukautena heikko erityisesti valkuaispitoisuudeltaan. Myös sakoluvut olivat tavanomaista alhaisemmalla tasolla. Sääolosuhteet vaikuttavat sadon laatuun, mutta myös lajikevalinnalla on huomattava merkitys.

– Viljan viime vuosien hinnoittelu on johtanut siihen, että viljelijät ovat valinneet entistä myöhäisempiä lajikkeita. Myöhäisten ja satoisimpien lajikkeiden valkuaispitoisuus on usein alhaisempi, mikä lisää myllyvehnän tuotantoriskiä, vehnän jalostaja Mika Hyövelä kertoo.

Lajikevalinnalla laadukkaampaa satoa

Hyövelän mukaan kannattaa ennemminkin etsiä laatuominaisuuksiltaan hyviä lajikkeita kuin tehdä valinta ainoastaan pieniin satoeroihin pohjautuen. Hyövelä kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti lajikkeen valkuaispitoisuuteen, sakolukuun ja sakoluvun kestävyyteen sekä kasvuaikaan.

– Jos tietää, ettei kesän aikana aio tehdä lisälannoituksia, niin ei kannata valita lajiketta, jonka valkuaispitoisuus on tavanomaisesti alle 12 %. Kannattaa ennemmin etsiä lajike, jonka valkuaispitoisuus on 14 % paikkeilla, Hyövelä toteaa.

Eviran tekemän viljan laatuseurannan mukaan QuarnaBOR, WanamoBOR, WappuBOR ja AnniinaBOR tuottivat korkeita valkuaispitoisuuksia myös viime kasvukautena. Sakolukujen osalta Quarnan ja Wanamon lisäksi myös WellamoBOR tuotti sakoluvultaan korkealaatuista satoa.

Borealin valikoimista Hyövelä nostaa esille erityisesti viljelyvarmat lajikkeet Wanamon ja Quarnan. Wanamo on leivontaominaisuuksiltaan erinomainen kotimainen kevätvehnä, jolla voidaan korvata myös ulkomaista tuontia. Quarna on satoisa myllyvehnä, jonka edut tulevat parhaiten esille laatuominaisuuksissa. Jyväkoko on keskimääräistä suurempi ja hehtolitran paino sekä valkuaispitoisuus korkeat.

Lue lisää Borealin kevätvehnälajikkeista ja tutustu koetuloksiin

Katso videolta vinkit kevätvehnän lajikevalintaan

 

vehnävideo