Justus on satoisa vaihtoehto ohran koko tuotantoalueelle

29.2.2016

JustusBOR on satoisa monitahoinen, joka on menestynyt hyvin eteläisestä Suomesta aina IV-vyöhykkeelle saakka. Justus on laadukas rehuohra, jossa on potentiaalia myös tärkkelysohraksi.

− Ison jyväkoon ja korkean tärkkelyspitoisuutensa ansiosta Justus on erittäin hyvä tärkkelysohran sopimusviljelykandidaatti, ohran jalostaja Reino Aikasalo kertoo.

Justuksen tuhannen jyvän paino ja hehtolitrapaino ovat korkeat ja I+II -lajitteiden osuus hyvä. Lajikkeen valkuaispitoisuus on satopotentiaali huomioiden normaalilla tasolla. Justus on melko myöhäinen monitahoinen, jonka kasvuaika on samaa luokkaa kuin esim. EdvinBOR-ohran.

Justus on saanut satoisuutensa ja laadun ohella kiitosta myös monipuolisen taudinkestävyytensä ansiosta. Lajike on täysin härmänkestävä ja myös verkkolaikun-, tyvilaikun- ja lehtilaikunkestävyys ovat hyvällä tasolla.

Satoisana lajikkeena Justus tarjoaa eteläisessäkin Suomessa tuottoisan vaihtoehdon esimerkiksi syysviljojen ja -öljykasvien esikasviksi sekä puintien jaksotukseen. Justuksen korsi on luja ja keskimittainen. Pituudeltaan korsi on samaa luokkaa kuin esim. Edvinillä.

Borealin viljelyteknisissä kokeissa tautitorjunta on lisännyt Justuksen sadon määrää. Tautitorjunnalla ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta sadon laatuun. Laontorjunta vähensi rehevästi kasvavilla multamailla toteutetuissa kokeissa Justuksen lakoontumista ja kasvunsääteen käyttö lisäsi myös sadon määrää.