Katseet kohti rukiin syyskylvöjä!

1.8.2017

Syysruis on erinomainen vaihtoehto viljelykierron monipuolistamiseksi. Se hyödyntää tehokkaasti esikasvivaikutuksen, tasoittaa kasvukauden työhuippuja ja syyskylvöisenä ruis ei myöskään kärsi kevätviljojen tapaan kevätkuivuudesta. Viljelyvarmuutta parannetaan olennaisesti valitsemalla Suomen olosuhteisiin soveltuvat ja hyvin talvehtivat lajikkeet.

Lisää satopotentiaalia uuden sukupolven hybridiruislajikkeilla

Saksalaisen KWS Lochowin jalostamat KWS Livado, KWS Binntto ja KWS Bono edustavat hybridirukiiden uutta sukupolvea. Niillä on täydellisen heteroosin tuoma satolisä, sillä niihin ei ole enää lisätty aiempien hybridien tapaan populaatiolajiketta.

Kaikki kolme uutuutta ovat myös niin sanottuja PollenPlus -lajikkeita eli niiden siitepölyn muodostus on runsaampaa kuin tavanomaisten hybridilajikkeiden. Runsaan siitepölyn muodostuksen ansiosta torajyvän esiintymisriski pienenee merkittävästi. KWS Livado, KWS Binntto ja KWS Bono soveltuvat viljelyyn parhaiten eteläiseen Suomeen ja ovat edukseen erityisesti savi-, hiesu- ja hietamailla.

KWS Livado on aiempiin hybridiruislajikkeisiin verrattuna selvästi satoisampi ja taudinkestävämpi. Se on talvenkestävyydeltään hyvä ja korren pituudeltaan lyhyehkö. Leivontalaadultaan KWS Livado muistuttaa huippusuosittua Evoloa ja muiden hybridien tapaan sillä on korkea sakoluku, hehtolitrapaino ja tuhannen jyvän paino. Todellinen myllyruis siis!

Tämän syksyn uutuuslajike KWS Binntto on satopotentiaaliltaan yhdessä KWS Livadon kanssa Suomen virallisten lajikekokeiden kärkikastia. Sadon laadultaan tämä uuden sukupolven hybridi on erinomainen; korkea sakoluku, tuhannen jyvän paino ja hyvä leivontalaatu takaavat sadon olevan erityisesti myllyjen mieleen. Edeltäjiinsä verrattuna myös KWS Binntton taudinkestävyys on parantunut ja laonkestävyydeltään se edustaa hybridirukiin parhaimmistoa.

KWS Bono puolestaan on hyvällä satopotentiaalilla varustettu hybridilajike, joka kestää hyvin myös kuivuutta. Laatuominaisuuksiltaan se on parhaimmillaan leivontakäytössä ja vastaa myllyjen tarpeisiin korkealla sakoluvullaan. KWS Bonon taudinkestävyys on yleisesti hyvä ja huolellisella laontorjunnalla varmistetaan suuret sadot ja ensiluokkainen sadon laatu.

ReettaBOR – Suomen suosituin

Perinteisten ruislajikkeiden kärkipaikkaa pitää edelleen suosittu Reetta. Se on Suomen viljellyin ruislajike ja markkinoiden satoisimpia populaatiorukiita. Edeltäjiinsä verrattuna Reetta on viljelyvarmempi lyhyemmän ja vahvemman kortensa ansiosta. Korkean satotason kasvustoihin huolellinen laontorjunta on suositeltavaa. Erittäin hyvän talvenkestokykynsä ansiosta Reetta soveltuu erinomaisesti suomalaisiin kasvuoloihin ja se viihtyy koko syysrukiin viljelyalueella. Erittäin korkea hehtolitrapaino ja hyvät sakolukuominaisuudet varmistavat sen sopivan erinomaisesti myllykäyttöön.

Lisätietoa lajikkeista, koetulokset ja siemenkauppiaiden tiedot