Kaura kiinnostaa – Viviana tuottaa runsaan sadon

9.1.2012

Kauran tuotanto kiinnostaa. Viljelyyn on tarjolla laadukkaita lajikkeita eri kasvuaikaluokkiin.

Pidemmän kasvuajan lajikkeissa esimerkiksi kotimainen Viviana tarjoaa kilpailukykyisen vaihtoehdon kauran tuotantoon Etelä-Suomessa.

Viviana on erittäin satoisa kaura, joka on myös laadultaan erittäin hyvä. Sen jyvä on isokokoista ja hehtolitrapaino hyvä, lisäksi valkuais- ja erityisesti rasvapitoisuus ovat korkeat.

Viviana on yhtä satoisa kuin esimerkiksi Belinda, mutta kasvuajaltaan se on Belindaa kaksi päivää aikaisempi. Kasvuaika mahdollistaa korkean sadontuottokyvyn, ja pari päivää Belindaa aikaisempana Vivianaa voidaan hyvin viljellä Pohjanmaata myöden.

Viviana soveltuu viljeltäväksi kaikilla maalajeilla, erityisen hyvin se viihtyy perinteisillä kauramailla. Virallisten lajikekoetulosten perusteella on ollut multamailla markkinoiden satoisin kaura.

Peltosiemenen valikoimiin kuuluva Viviana soveltuu eri käyttötarkoituksiin. Erityisesti korkean rasvapitoisuutensa ansiosta se on erinomainen kaura rehukäytössä, mutta soveltuu myös elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi sekä vientikauraksi.

Kauralla on monia etuja. Se soveltuu hyvin oloissamme viljeltäväksi, sen esikasviarvo on hyvä ja se on muita viljoja vaatimattomampi maan pH:n ja ravinteiden suhteen. Rehukäytössä kauraa voidaan käyttää kaikille kotieläimille. Kauran tuotanto onkin harkinnan arvoinen vaihtoehto monilla tiloilla. Valitsemalla omalle tilalle sopivimman lajikkeen on myös mahdollisuus parantaa kauran viljelyn kannattavuutta.