Koetoiminnan kiireinen kausi alkoi

Borealin kokeiden kylvöt alkoivat tiistaina 7.5. Ensimmäisenä koepaikkana kylvettiin Inkoon Västankvarnissa kauraa ja ohraa.

–    Kokeiden kylvöt alkoivat Borealilla tänä vuonna melko normaaliin aikaan. Monena vuonna kylvöt ovat alkaneet juuri äitienpäiväviikolla, kertoo Borealin koetoimintapäällikkö Mika Hyövelä.

Inkoo on Borealin Suomen koepaikoista eteläisin. Yhteensä kokeita on yli kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea, pohjoisin koepaikka on tänä vuonna Oulun seudulla. Lisäksi muutamia koepaikkoja on myös ulkomailla.

Inkoon jälkeen seuraavina kylvettäväksi tulevat Hyövelän arvion mukaan Varsinais-Suomen ja Jokioisten seudun kokeet.

Kokeissa kattava lajivalikoima

Boreal jalostaa kaikkia merkittäviä Suomessa viljeltäviä peltokasvilajeja. Yhteensä jalostusohjelmissa on 19 kasvilajia. Lisäksi monen lajin jalostusohjelma jakautuu vielä ns. osaohjelmiin esim. kasvuajan ja käyttötarkoituksen mukaan.

–    Näin suuri lajimäärä tarkoittaa myös suurta kokeiden määrää. Yhteensä vuosittain kylvetään noin 40 000 koeruutua ja tänäkin vuonna määrä samaa luokkaa, Hyövelä sanoo.

Jalostusohjelman koko määrittää myös koeruutujen määrän. Eniten kylvetään kevätviljojen koeruutuja.

Kokeissa testataan jalostusmateriaalin menestymistä erilaisissa olosuhteissa. Kasvukauden aikana jalostajat tekevät koeruuduilla havaintoja ja valitsevat jatkoon parhaat jalostuslinjat. Karsintaa tehdään mm. satoisuuden, kasvuajan sekä laon- ja tautiherkkyyden perusteella.

Kaikki Borealin lajikkeet testataan huolellisesti usean vuoden ajan ennen niiden markkinoille tuontia.

–    Sekä omat jalostuslinjamme että testaamamme ulkomainen materiaali käy läpi kattavan testausohjelman. Tällä varmistetaan lajikkeiden soveltuvuus niille kohdealuille, joihin ne on tarkoitettu viljeltäväksi.

Samalla saadaan myös arvokasta tietoa lajikkeiden menestymisestä erilaisina vuosina ja eri alueilla.