Komea Kaarle-kasvusto säväytti

30.7.2015

Jyvä meininki –kiertueemme rantautui keskiviikkona Isoonkyröön Tilasiemen-ketjuun kuuluvalle Kiikan pakkaamolle. Monitahoinen Kaarle-ohra kiinnosti paikalle saapuneita noin 80 viljelijää.

jyva_meininki_logo_allekirj–    Uusi Kaarle-ohra näyttää lupaavalta, tilan isäntä Arttu Kiikka kommentoi.

Ensimmäistä vuotta tilalla siementuotannossa oleva lajike on kasvanut rehevästi, kasvusto on pysynyt hyvin pystyssä ja on taudeista puhdasta.

–    Kasvusto on melko pitkää, mutta korsi on luja. Kaarle ei ole lakoontunut, vaikka kovia tuulia ja sateita on ollut.

Kasvinjalostaja Reino Aikasalo Borealilta kertoi Kaarlen olevan korreltaan hieman pidempi kuin monitahoiset lajikkeet keskimäärin. Silti Kaarle on yksi lujakortisimmista ohrista.

–    Kaarle lujakortisuus on näkynyt lajikekokeissa eri vuosina selvästi ja se on erottunut edukseen muista lajikkeista.

Kaarlen korsiominaisuudet tuovat viljelyvarmuutta. Pidempikortisena Kaarle ei ole niin altis kuivuudelle, ja luja korsi varmistaa osaltaan niin sadonkorjuuta kuin satoa ja laatuakin.

–    Kaarle on tällä hetkellä markkinoiden satoisin monitahoinen ohra ja pärjää myös suurimmalle osalle kaksitahoisista, vaikka onkin niitä aikaisempi, Aikasalo sanoi.

Laatupuolella jalostuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota jyväkokoon ja Kaarle onkin erittäin isojyväinen lajike. Isojyväisyyttä arvostetaan myös Altian viljanvastaanotossa, Juha Haukkala Altialta totesi.

–    Kaarle on siementuotannossa ensimmäistä vuotta ja siementä on saatavilla ensi kevään kylvöille, Tilasiemenen toimitusjohtaja Jukka Hollo mainitsi.

Poikkeuksellinen kasvukausi

Tälläkin alueella kasvukausi on jäljessä tavanomaisesta. ProAgrian Henri Honkalan arvion mukaan reilut kymmenen päivää. Heinäkuun sademäärä on niin ikään poikkeuksellinen ja vettä on tullut normaaliin vuoteen verrattuna reilusti enemmän.
Henri Honkalan arvion mukaan reilut kymmenen päivää. Heinäkuun sademäärä on niin ikään poikkeuksellinen ja vettä on tullut normaaliin vuoteen verrattuna reilusti enemmän.

Alueen viljelykset näyttävät kuitenkin selvinneen poikkeuksellisista sääoloista hyvin. Ainakin Kiikan pakkaamolla ohrat ja kaurat näyttävät hyvinvoivilta ja reheviltä. Tuleentumiseen tosin vielä menee aikaa, joten nyt kaivataan lämpöä ja poutaa.

Kaarle_kansi