Laadukkaalle siemenelle on nyt kysyntää

20.11.2012

Siemenkauppa käy tällä kaudella vilkkaana. Viime kesän haasteelliset kasvuolosuhteet heikensivät monin paikoin viljojen laatua, ja ostosiemenelle on nyt tiloilla tarvetta.

Poikkeuksellisen kasvukauden jäljiltä laatusiemenelle on kysyntää ja pulaa on odotettavissa ainakin joidenkin lajien ja lajikkeiden kohdalla.

Saadakseen ensi vuodeksi haluamansa lajikkeen sertifioitua siementä, kannattaa olla ajoissa liikkeellä viljelysuunnitelmien tekemisen ja siemenen ostojen kanssa. Viljalle kannattaa miettiä myös vaihtoehtoja, esimerkiksi öljykasvit tarjoavat monipuolisuutta viljelykiertoon.

Valvottu ketju varmistaa siemenen laadun

– Ammattitaitoisten siemenviljelijöiden tuottama ja viranomaisten tarkastama sertifioitu siemen on paras tapa varmistaa kylvösiemenen laatu, ylitarkastaja Ritva Vallivaara-Pasto Evirasta muistuttaa.

– Sertifioidun siemenen käyttäjä tietää mitä saa. Analyysitiedot on painettu vakuuslipukkeeseen ja siihen viljelijä voi luottaa.

Vallivaara-Pasto muistuttaa myös, että Suomessa siemenkauppaa sääntelee siemenkauppalaki sekä laki kasvinjalostajanoikeudesta, joiden mukaan vain sertifioitua siementä saa Suomessa kaupata kylvösiemeneksi. Sertifioimattoman siemenen myynti kylvösiemeneksi rikkoo siemenkauppalakia ja kasvinjalostajan oikeutta ja on siten laitonta. Tarkastamattoman siemenen käyttöön liittyy myös aina riskejä, sillä siemenen laadusta ja alkuperästä ei ole takeita.

– Tarkastamattoman siemenen käyttäjä ei voi myöskään hakea korvauksia, mikäli siemen osoittautuu erilaiseksi kuin on luvattu.

Ns. harmaan siemenen riskit ovat erityisesti tällaisena vuonna hänen mukaansa suuret. Viljojen laatu on monin paikoin kärsinyt ja itävyydetkin alhaisia. Lisäksi kulunut kesä oli hukkakauran kasvulle otollinen.

Vaihtoehtoja on

Viljan viljelyn rinnalle kannattaa tässä kohtaa pohtia vaihtoehtoja. Heikkolaatuista viljan siementä ei kannata käyttää. Esimerkiksi öljykasvit tarjoavat hyvän vaihtoehdon ja rypsin sekä rapsin viljelyyn on tarjolla laadukkaita lajikkeita.

Öljykasvien sadolle on varma kysyntä ja hinta on pysytellyt pitkään korkealla. Lisäksi öljykasveilla on erinomainen esikasviarvo ja ne monipuolistavat tehokkaasti viljakiertoa.