Lajikelistalle haussa näyttävä kattaus uutuuslajikkeita

25.1.2017

TIEDOTE 25.1.2017

Boreal Kasvinjalostus Oy

 

Boreal Kasvinjalostus hakee tämän vuoden kasvilajikeluetteloon 12 lajiketta, yhteensä 10 viljelykasvista. Yhteistyökumppaneille esiteltiin eilen Eerikkilän Urheiluopistolla valikoima uutuuslajikekandidaatteja viljoista, öljykasveista ja herneestä, mukana myös lupaava nurmikasvilajikkeiden kattaus.

– Kotimaisena kasvinjalostajana tehtävämme on tuottaa viljelyyn lajikkeita, jotka menestyvät haasteellisissa viljelyolosuhteissamme ja vastaavat satoa jalostavan teollisuuden vaatimuksiin, kertoo Borealin kaupallinen johtaja Satu Pura.

Uudet, viljely- ja laatuominaisuuksiltaan parantuneet lajikkeet kiteyttävätkin parhaiten kasvinjalostuksen tuoman hyödyn ja lisäarvon koko ketjulle. Onnistuminen vaatii kuitenkin aikaa ja ennakointia.

– Kasvinjalostus on pitkäjänteistä työtä. Tänään lanseerattavat lajikkeet ovat aloittaneet matkansa jalostajan työpöydältä noin 10 vuotta sitten. Katse on pidettävä koko ajan eteenpäin ja tulevaisuuden lajiketarpeissa, kertoo Pura.

Borealin jalostusohjelma kattaa kaikki kotimaisen ruoantuotannon tärkeimmät viljelykasvit; viljat, öljykasvit, herne, härkäpapu ja nurmet. Valikoimaa täydennetään ulkomaisten jalostajien lajikkeilla, joiden soveltuvuutta pohjoisiin olosuhteisiimme testataan tarkasti. Jalostustyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä siemenkaupan toimijoiden, viljelijöiden, jalostavan teollisuuden sekä muiden kotimaisten sidosryhmien kanssa. Yhteistyö varmistaa, että lajikkeita on hyvä viljellä ja niiden sato vastaa kysyntää.

– Kun viljelyssä on käyttötarkoitukseensa sopivia lajikkeita, luodaan lisäarvoa sekä viljelyyn että sadon jatkojalostajalle. Näin parannetaan viljelyn taloudellista kannattavuutta, kertoo Pura.

Lajikeuutuuksissa merkittäviä satoparannuksia

Nyt kasvilajikeluetteloon haettujen lajikkeiden tuloa viljelyyn on kuitenkin maltettava odottaa vielä hetken. Lajikekandidaatit ovat tällä hetkellä lisäysviljelyssä ja tulevat siemenliikkeiden kautta viljelyyn 1-2 vuoden kuluessa.

Vehnien lajikevalikoimaa täydentää aikainen ja huippusatoisa Helmi, kevätvehnien todellinen helmi matkalla uudeksi valtalajikkeeksi. Jaarli puolestaan on päätyypin kevätvehnä eli myllyvehnälajike parhaimmillaan.

Kauralajikkeisto vahvistuu Oiva-kauralla, jonka oivallinen laatu on erityisesti satoa jalostavan teollisuuden mieleen. Mielenkiintoiset viljauutuudet on luvassa myös monitahoisesta ohrasta ja syysvehnästä. Lisäksi Borealin Plus-rypsien lajikekategoria kasvaa yhdellä uudella lajikkeella.

Herneuutuuksia on kaksi: sarjansa satoisin vihreäsiemeninen ruokaherne sekä satoisa keltasiemeninen rehuherne.

Puna-apiloiden lajikevalikoimaa täydentämään Boreal hakee kasvilajikeluetteloon kahta lajikeuutuutta, joista toinen edustaa diploidia ja toinen tetraploidia. Kumpikin puna-apila -uutuus on varustettu korkealla satoisuudella ja huippukovalla talvenkestävyydellä. Lisäksi lajikelistalle haetaan yksi nurminatalajike ja yksi aikainen ja hyvän jälkikasvukyvyn timotei, joka edustaa kolmen niiton taktiikkaan sopivia lajikkeita.

– Jäämme mielenkiinnolla odottamaan Kasvilajikelautakunnan päätöksiä näiden lajikekandidaattien hyväksymisestä Kasvilajikeluetteloon 2017, toteaa Pura tilaisuuden lopuksi.

Normaalin käytännön mukaan Boreal tekee tälle vuodelle hyväksyttävistä uutuuslajikkeista lisenssisopimukset siemenliikkeiden kanssa, jotka lisäysviljelyvaiheen jälkeen markkinoivat lajikkeen sertifioidun siemenen viljelijöille.

Tämän kevään kylvöille on siemenkaupassa vielä saatavilla kauden tuoreita uutuuksia; laadullaan vakuuttava myllykaurakaksikko Niklas ja Donna, Plus-rypsi Synthia ja kevätrapseista OP-lajike Cleopatra sekä hybridit Drago ja Solar CL. Siementen saatavuus on rajoitettua, eriä riittää ainakin nopeimmille.

 

Lisätietoja:

Kaupallinen johtaja Satu Pura, 040 725 6980, satu.pura@boreal.fi

Markkinointipäällikkö Ulla Kommeri, 040 356 1778, ulla.kommeri@boreal.fi

Boreal Kasvinjalostus Oy jalostaa ja markkinoi satoisia ja laadukkaita peltokasvilajikkeita pohjoisissa oloissa toimiville ammattiviljelijöille. Yrityksen juuret ovat vahvasti suomalaisessa maaperässä, Borealin jalostusohjelmat toteutetaan Suomessa ja kohdennetaan kotimaisen elintarvikeketjun tarpeisiin. Lisätietoa Borealin toiminnasta: www.boreal.fi