Lajikevalinta avuksi riskienhallintaan – tutustu kotimaisiin mahdollisuuksiin

12.10.2017

Viljamarkkinoiden heilahtelut ja vaihtelevat kasvuolot vaikuttavat viljelijöiden viljelykasvivalintoihin entistä enemmän. Riskienhallinnassa avainasemassa ovat monipuolinen viljelykierto sekä eri kasvuajan lajikkeiden hyödyntäminen.

Riskienhallinnasta on viime vuosina tullut osa viljelijän elämää. Kasvukauden sääolojen ennustaminen on mahdotonta, mutta viljelyyn liittyviä riskejä voi pienentää monipuolisella kasvilaji- ja lajikevalikoimalla.

Viljelykierto riskien hallinnan perustana

Hyvin suunniteltu viljelykierto on kokonaisvaltainen tapa parantaa tuotannon kannattavuutta sekä ylläpitää maan hyvää kasvukuntoa. Monipuolinen viljelykierto hyödyntää eri kasvilajien hyviä esikasvivaikutuksia, ja sen avulla hallitaan paremmin myös kasvitauteja.

Monipuolisen kasvivalikoiman lisäksi kannattaa hyödyntää lajikkeita eri kasvuaikaluokista. Kun viljelyyn valitsee sekä aikaisia että myöhäisempiä lajikkeita, niiden korjuu jakaantuu pidemmälle ajalle ja työhuiput tasaantuvat, samoin riskit.

Borealin uutuudet esillä KoneAgriassa

Borealin osastolla Tampereen KoneAgriassa 12.-14. lokakuuta 2017 oli esillä kotimaisiin oloihin jalostettuja uutuuslajikkeita, joiden avulla on mahdollisuus sekä monipuolistaa viljelykiertoa että tasata tuotannon riskejä.

Borealin syksyn uutuusohrat, monitahoiset Vertti ja Alvari, tuottavat aikaisessa ja hieman myöhäisemmässä kasvuaikaluokassa varmojen viljelyominaisuuksien turvin hyvän ja laadukkaan sadon.

Vastaavasti laatukaurat Niklas ja Donna, ovat myllykauran tuotantoon hyvä kaksikko, kun viljelyvarmuuteen halutaan satsata ja työtä jaksottaa eri kasvuajan turvin. KoneAgriassa ovat esillä myös myllykäyttöön jalostetut vehnäuutuudet Kreivi ja Herttua.

Lisää valkuaista kotimaisilla lajikkeilla

Viljelykierron hyviä monipuolistajia ovat sekä palko- että öljykasvit. Ainoa kotimainen kasvinjalostaja Boreal on vahvasti mukana tässä kehityksessä ja tuo siemenmarkkinoille tuottavia vaihtoehtoja.

Tampereen KoneAgriassa mukana olivat pitkään markkinoille kaivattu aikainen härkäpapu Sampo sekä erittäin lupaava Plus-rypsi Synthia, jossa yhdistyvät aikaisuus, hyvä sato sekä viljelyvarmuus.

Viljelykierron ja lajikevalintojen mahdollisuudet tehokkaassa riskinhallinnassa puhuttivat Borealin messuosastolla poikenneita viljelijöitä. Aikaisten ja myöhäisempien lajikkeiden monipuolinen hyödyntäminen kiinnosti, ja katseita suunnattiin jo ensi vuoden kasvukauteen.

Artikkelin otsikkoa on lyhennetty ja tekstiä muokattu 17.10. lisäämällä KoneAgria-messujen kuulumiset.