Lajikkeet pääosassa Västankvarnissa

10.7.2015

Västankvarnin Peltopäivässä lajikkeet oli tänä vuonna nostettu vahvasti esille. Borealin osastolla peltopäivässä kiinnostivat erityisesti uutuudet Trekker-mallasohra ja Alku-myllykaura.

Lisää satoa myös aikaisista lajikkeista

Erityisesti satoisuuskehitys on uusissa lajikkeissa ollut viime vuosina huomattavaa. Satoisuuden lisäksi pohjoisissa oloissamme erityisesti viljelyvarmuus nousee arvoonsa. Ja tämän kaltaisena kesänä myös lajikkeiden kasvuajalla on suuri merkitys.

– Lisää satoa ei voida hakea pelkästään kasvuajan kustannuksella, vaan myös aikaisten lajikkeiden on oltava satoisuudeltaan kilpailukykyisiä, Borealin jalostusjohtaja Merja Veteläinen muistuttaa.

Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Borealin monitahoiset ohrat ja kaurat. Ne soveltuvat kasvuaikansa ja muiden ominaisuuksiensa puolesta hyvin oloihimme, mutta pärjäävät satoisuudellaan myös myöhäisemmille lajikkeille. Borealin monitahoisten ohrien valikoima kasvaa tulevalla kaudella Kaarle ja Jalmari-lajikkeilla.

Testauksen merkitys keskeinen oloissamme

Uuden lajikkeen tie jalostajalta markkinoille on pitkä ja monivaiheinen. Merja Veteläinen korostaa testauksen merkitystä pohjoisilla, viljelyn äärialueilla.

– Kuluva kasvukausi ja pari viime kesää jo osoittavat, että vuodet eivät ole veljeksiä. Kestääkin vuosia löytää se tieto ja varmuus, mitä uusilta lajikkeilta oloissamme vaaditaan.

Västankvarnin Peltopäivässäkin esillä olleet viralliset lajikekokeet palvelevat viljelijöitä ja ovat olennainen vaihe lajikkeiden markkinoille pääsyssä. Niillä varmistetaan osaltaan lajikkeiden soveltuvuus oloihimme.

Laatu käyttötarkoituksen mukaan

Borealin uutuuslajikkeissa näkyy myös panostukset laadun jalostukseen. Mallasohrauutuus Trekker on paitsi markkinoiden satoisin mallasohra, se vastaa myös laadultaan mallasohralle asetettuihin laatukriteereihin.

– Trekker on menestynyt laajasti eri maalajeilla ja erilaisissa olosuhteissa ja sen hyvää viljelyvarmuutta kuvastavat myös luja korsi ja hyvä taudinkestävyys, Veteläinen kuvailee.

Kaurapuolella Boreal on aloittanut uuden tyyppisen yhteistyön Fazerin kanssa, kun Fazer Mylly tekee viljelysopimuksia uudesta Alku-kauralajikkeesta. Se on laatulajike, joka menestyy hyvin elintarvikekauran päätuotantoalueella eteläisessä Suomessa.

 

peltopaiva2015