AlkuBOR

Parasta puuroon! Laadukas ja satoisa lajike myllykauran tuotantoon. Luja korsi varmistaa laatua.

Sato

Alku tuottaa hyvän sadon. Kasvuaikansa ja lujan kortensa ansiosta se on menestynyt erinomaisesti II- ja III-vyöhykkeillä tuottaen hyviä satoja. Karkeilla kivennäismailla Alku on ollut kasvuaikaluokkansa satoisimpia lajikkeita.

Alku-kauran sadon laatu on erinomainen ja lajike soveltuu hyvin elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi. Tuhannen jyvän paino sekä hehtolitrapaino ovat hyvät ja kuoripitoisuus melko alhainen. Valkuaispitoisuus on satotasoon nähden hyvä eikä rasvapitoisuus nouse liian korkeaksi elintarvikekäyttöä ajatellen. Alku-kauran jyvä on valkoinen.

Käyttötarkoitus

Alku sopii laadultaan hyvin myllykauraksi ja siten myös vientiin.

Viljelysuositus

Alku soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille. Hyvin multavilla tai eloperäisillä mailla viljeltäessä kasvunsääteiden käyttö varmistaa satoa ja laatua. Alkua suositellaan viljelyvyöhykkeille I-III.

Kasvuaika

Alku on kasvuajaltaan melko myöhäinen lajike.

Korsi

Alku on hyvin lujakortinen. Elintarvikekauran tuotantoon suositelluilla maalajeilla lakoontumisriski on vähäinen. Hyvin rehevissä kasvustoissa kasvunsääteen käyttö varmistaa hyvälaatuisen sadon. Kasvunsääteiden käyttöä mietittäessä on hyvä selvittää sadon käyttökohde sekä sadon ostajan asettamat suositukset ja rajoitukset.

Taudinkestävyys

Alku-kauran taudinkestävyys on kaurojen keskimääräistä tasoa. Siemenen peittaus ja tautientorjuntaruiskutus ovat tarpeen, jos kauraa viljellään yksipuolisesti ja etenkin suorakylvössä.

Alkuperä ja lajikeoikeudet

Boreal Kasvinjalostus Oy

Linjanumero: Bor 07036

Kasvilajikeluetteloon tulo: 2012

Viljelyominaisuudet

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2012 – 2019

(M) = Mittarilajike

Sadon laatu

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2012 – 2019

(M) = Mittarilajike

Lisätietoja

Boreal, linkedin-27

Leena Pietilä

Kasvinjalostaja

Kaura, peruna

040 540 9194

Lue lisää artikkeleita