Armstrong

Hybridiä öljypitoisuutta
Suurta satoa ja hyvää talvenkestävyyttä. Hybridilajike, jonka öljypitoisuus on erittäin korkea.

Sato

Armstrong on erittäin satoisa syysrapsi. Lajikkeen hyvä talvenkestävyys antaa hyvät lähtökohdat suuren sadon muodostumiselle. Armstrongin öljypitoisuus on erittäin korkea.

Käyttötarkoitus

Armstrong soveltuu kasviöljyteollisuuden käyttöön.

Viljelysuositus

Armstrongia suositellaan vyöhykkeille I – II. Lohkovalinnassa tulee ottaa huomioon samoja asioita kuin syysviljojen viljelyssäkin. Parhaiten syysöljykasvit menestyvät kivennäismailla.

Syysrapsit kylvetään elokuun alussa, jolloin esikasvivalintaan tulee kiinnittää huomiota. Armstrong on syytä kylvää riittävän ajoissa, sillä sen kehitys syksyllä on hitaampaa kuin kaikkein nopeimmin kehittyvien lajikkeiden kehitys.

Sopiva kylvöajankohta syysrapseille on elokuun alku. Useimpien suositusten mukaan syksyllä kylvön jälkeen tulisi kertyä tehoisaa lämpösummaa 450 C, tällöin syysrapsi ehtii kehittyä riittävästi ennen talventuloa, mikä varmistaa talvehtimista ja parantaa satomahdollisuuksia. Riittävän aikaisella kylvöllä pyritään siihen, että syysrapsilla olisi 8 lehteä, juurella pituutta 8 cm ja paalujuuri halkaisijaltaan 8 mm ennen talven tuloa.

Kasvuaika

Armstrong on kasvuajaltaan melko aikainen syysrapsi.

Varsi

Armstrongin varsi ei veny syksyllä vaan kasvupiste säilyy lähellä maata, mikä parantaa sen talvenkestävyyttä.

Armstrongin laonkestävyys on hyvä. Lajike on pituudeltaan keskimittainen, joten jos typpeä on runsaasti, biomassaa paljon ja sato-odotukset korkealla, kasvunsäädekäsittelyä suositellaan.

Talvenkestävyys

Armstrongin talvenkestävyys on ollut hyvä Borealin kokeissa, virallisissa lajikekokeissa ja käytännön viljelyksillä. Aikainen kylvö ja kasvupisteen säilyminen lähellä maan pintaa varmistaa osaltaan talvehtimisen onnistumista.

Borealin kokeissa sekä käytännön viljelyksillä Suomessa Armstrongin kasvuunlähtö keväällä on ollut hyvä. Hyvin talvesta selvinnyt kasvusto lähtee paremmin kasvuun keväällä.

Kasvinsuojelu

Onnistunut kasvinsuojelu varmistaa syysöljykasvien sadontuottoa. Kasvinsuojelussa tulee ottaa huomioon niin rikka-, tuholais-, kuin tautitorjuntakin.

Alkuperä ja lajikeoikeudet

Ulkomainen lajike. Jalostaja Limagrain. Lajikeoikeudet Suomessa omistaa Boreal Kasvinjalostus Oy.

Lajikevertailu

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2013 – 2020
(M) = Mittarilajike

 

 

Edustajat

Lisätietoja

Anu Väinölä

Anu Väinölä

Kasvinjalostaja

Öljykasvit
050 455 2819
anu.vainola(at)boreal.fi