KWS Magnifico

Satoisa hybridiruis. PollenPlus -lajike.

Sato

KWS Magnifico on satoisuudeltaan hybridiruislajikkeiden kärkeä. KWS Magnificon laatu on hyvä. Sen hehtolitrapaino on korkea, jyvä on hybridilajikkeelle tyypillisesti iso, ja sakoluku korkea.

Käyttötarkoitus

KWS Magnifico sopii leivontakäyttöön.

Viljelysuositus

KWS Magnifico soveltuu muiden hybridirukiiden tapaan viljelyyn eteläisessä Suomessa menestyen parhaiten tyypillisillä rukiin viljelymailla; savi-, hiesu- ja hietamailla. KWS Magnificon talvenkestävyys on tähän mennessä saatujen koetulosten perusteella hyvä. Sitä suositellaan viljelyvyöhykkeille I ja II.

Hybridiruista viljeltäessä tavoitteena on, että jokainen kasvi muodostaa syksyllä neljä pääversoa ja koko kasvuaikana mahdollisimman vähän sivuversoja. Tähän pyritään, kun tehdään päätöksiä kylvöajankohdasta ja kylvötiheydestä sekä lannoituksesta. Sopiva kylvöajankohta on elokuun loppupuoli. KWS Magnificoa kylvetään n. 200 – 250 itävää siementä neliölle. Epäsuotuisissa oloissa ja kylvön viivästyessä siemenmäärän voidaan nostaa. Hybridilajikkeen siemen on uusittava vuosittain. Satoa ei voi käyttää siemenenä.

Korsi

KWS Magnificon korsi on lyhyehkö ja laonkestävä.

Hybridilajikkeelle on ominaista, että se pensoo runsaasti. Mikäli kasvusto on ylitiheä, se lakoontuu helposti, joten oikeasta kylvömäärästä on huolehdittava ja tiheässä kasvustossa lako torjuttava.

Kasvinsuojelu

KWS Magnifico on ns. PollenPlus lajike, jolloin sen siitepölyn muodostus on runsasta, ja torajyvän esiintymisriski vähenee huomattavasti.

KWS Magnificolla on rajallinen määrä virallisia kokeita Suomessa takana. Jalostajan kokeiden tulokset osoittavat, että lumihomeen kestävyys on hyvä, lähes Evolon tasoa. Hybridilajikkeet versovat syksyllä runsaasti ja reheville kasvustoille suositellaan lumihometorjuntaa.

KWS Magnificon siemen toimitetaan valmiiksi peitattuna.

Lakoontuminen vältetään tuottamalla tasainen pääversoista koostuva, sopivan tiheä kasvusto. Rehevät ja tiheät kasvustot kannattaa ruiskuttaa korrenvahvistajalla. Korkeaa satotasoa tavoiteltaessa KWS Magnificolle kannattaa tehdä tautiruiskutus, sillä siinä on havaittu alttiutta ruskearuosteeseen.

Alkuperä jajikeoikeudet

KWS Magnifico on saksalainen KWS Lochow GMBH:n jalostama hybridilajike. Lajikeoikeudet Suomessa omistaa Boreal Kasvinjalostus Oy.

Viljelyominaisuudet

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2012 – 2019

(M) = Mittarilajike

Sadon laatu

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2012 – 2019

(M) = Mittarilajike

Lisätietoja

Boreal, Haikka

Hanna Haikka

Kasvinjalostaja

Ruis

040 761 1255