Leidi-vehnä kasvaa kohisten Kemiössä – Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuus 30.6.

28.6.2017

Tänä kesänä MTY Mika ja Jari Lehtisen pellolla Kemiönsaaressa komeilee kevätvehnäuutuus LeidiBOR. Yhtymällä on viljelyssä myös ArmstrongBOR-syysrapsia sekä viiden eri öljykasvilajikkeen koeruudut. 

Borealin myllyvehnäuutuus Leidion tänä kesänä koeviljelyssä MTY Mika ja Jari Lehtisen pellolla Kemiönsaaressa. Tilalla on yhteensä kevätvehnää 19 hehtaaria, josta uutuuslajiketta noin 4 hehtaarin verran. Kesäkuun viimeisellä viikolla Leidi on jo kovassa kasvussa.

– Kasvusto on hyvännäköinen, tumma ja oikein rehevä, mutta karkeasti arvioituna alueen kaikki kevätviljat ovat noin viikon tavanomaisesta aikataulusta jäljessä, kertoo Mika Lehtinen.

Leidi kylvettiin toukokuun 5. päivä kynnettyyn ja äestettyyn maahan suhteellisen hyvissä sääolosuhteissa. Muutama päivä kylvöjen jälkeen alueella nautittiin vielä lämmöstä, ennen kuin toukokuun kylmempi ajanjakso alkoi. Leidillä esikasvina oli sokerijuurikas, kuten yhtymän viljelykiertoon kuuluu.

– Kasvuolosuhteet ovat tänä kesänä olleet kohtuullisen hyvät, mutta vettä olisi saanut tulla aikaisemmin. Toukokuun aikana satoi vain 18 mm ja ensimmäinen kunnon kasteleva sade saatiin vasta kuun viimeisinä päivinä. Kesäkuussa on tullut jo 60 mm vettä eli juuri sopivasti, Lehtinen kertoo.

Kevään aikana Leidi-kasvustosta on ruiskutettu rikkakasvit ja annettu lehtiravinnetta. Kylmän kevään sekä pensomisvaiheessa saadun fosforilannoituksen ja kasvunsääteen ansiosta Leidille on kehittynyt hyvä juuristo ja runsaasti sivuversoja.

Armstrongista hyvät sato-odotukset

Leidin lisäksi yhtymällä on viljelyssä myös öljykasvipuolen uutuus, Armstrong-syysrapsi, joka kylvettiin ennen elokuun puoltaväliä. Kukinnan aikaan sää oli viileää ja hieman sateinenkin, mutta komeat lidut kertovat pölytyksen onnistuneen hyvin.

– Armstrongin lidut ovat todella vaikuttavan näköiset ja noin 10 cm pitkät. Tällä hetkellä satonäkymät ovat oikein hyvät, kertoo Mika Lehtinen.

Toukokuun lopulla rapsikasvustossa havaittiin yksittäisiä rapsikuoriaisia, mutta torjuntaruiskutusten kynnys ei tällä kertaa ylittynyt. Mika Lehtinen arvioi myöhäisen kevään osaltaan vähentäneen tuholaispainetta.

*******

Tule tutustumaan uutuuslajikkeisiin Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuuteen MTY Mika ja Jari Lehtisen tilalle pe 30.6. klo 9.30.

Kokoontuminen klo 9.30: Dragsfjärdintie 1275 / Neste Dragsfjärd Björkboda, Kemiö

Tilaisuus on avoin kaikille. Tarjoilujen varaamiseksi pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan.

TERVETULOA!

Tutustu Borealin Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuuksien kesäkiertueeseen