Maissia ja muita uutuuksia karjatilalle

17.9.2014

Maissin viljely ja käyttö eläinten ruokinnassa on vielä Suomessa melko uutta ja pienimuotoista, mutta kiinnostus lajia kohtaan on viime vuosina kasvanut. Nykyisin markkinoilla on tarjolla Suomeen sopivia lajikkeita ja viljely- sekä ruokintatietoisuus kasvaa koko ajan.

Suomen oloissa maissilajikkeilta vaaditaan aikaisuutta. Boreal testaa ja tuo markkinoille yhden maailman tärkeimmän maissin jalostajan Limagrainin maissilajikkeita. Limagrainin jalostama Activate-lajike on aikaisuutensa ansiosta levinnyt viljelyyn myös Suomessa.

Suomen oloissa aikaisuus on valttia maissin viljelyssä ja käytännön kokemukset Activatesta ovat hyviä. Se on markkinoiden aikaisin maissilajike, kertoo Borealin nurmikasvien jalostaja Mika Isolahti.

Tällä hetkellä Boreal testaa Activaten lisäksi myös muita uusia aikaisia maissilajikkeita sekä koeruuduillaan että koeviljelmillä tilojen kanssa yhteistyössä.

Activatella päästy hyviin satoihin

Activate on Raisioagron siemenvalikoimassa ja käytännön kokemukset lajikkeesta on hyviä.

Activate-maissilla päästiin viime vuonna usealla tilalla 30 %:n kuiva-ainetasoon.  Ahvenanmaalla yllettiin jopa huikeaan 42 %:n kuiva-aineeseen ja peräti 37-39 % tärkkelykseen, Juha Anttila Raisioagrosta kertoo.

Raisioagro on panostanut maissin viljely- ja ruokintatietoisuuden lisäämiseen. Oikeilla lajikkeilla ja viljelytekniikalla on mahdollista saada korkeita, yli 12 tonnin kuiva-ainesatoja hehtaaria kohden. Onnistuneessa maissisäilörehussa on riittävästi kuiva-ainetta (28-30 %)  ja tärkkelystä (30 % ka:sta).

–    Maissisäilörehussa on tavoitteena saada märehtijälle energiapitoista rehua. Olennaista on kuiva-aineen ja tärkkelyksen määrä sekä kuidun sulavuus, Anttila selvittää.

Valikoima laajenee nurmissa ja viljoissa

Borealin ja Raisioagron pitkäaikainen yhteistyö vilja- ja öljykasvilajikkeiden puolella on viime vuosina laajentunut myös nurmilajikkeisiin. Raisioagron valikoimissa Borealin nurmikasvilajikkeet ovat vahvasti edustettuna jo nyt. Tulevina vuosina tavoitteena on löytää Raisioagron tarpeisiin räätälöidyt lajikeratkaisut myös nurmikasveihin.

Tänä syksynä Raisioagro tuo siemenkauppaan myös erinomaisesti rehuohran tuotantoon soveltuvan Borealin jalostaman Severi-ohran.

–    Severi on satoisuudeltaan monitahoisten ohrien kärkeä. Se on menestynyt hyvin eri maalajeilla ja sietää myös happamuutta, Mika Isolahti kertoo.

Laadultaan Severi on isojyväinen ja korkean hehtolitrapainon omaava lajike. Viljelyvarmuutta lisää hyvä taudinkestävyys härmää sekä rengas- ja verkkolaikkua vastaan.