Monta hyvää syytä viljellä rypsiä

17.4.2012

Kotimaiselle rypsisadolle on hyvä kysyntä ja rypsin siementä on tälle keväälle vielä hyvin saatavilla. Monien hyvien ominaisuuksien ansiosta rypsi tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon monille tiloille. Hyvän kysynnän lisäksi rypsillä on erinomainen esikasviarvo, hyvä hinta sekä alhaiset varastointi- ja rahtikustannukset.

Esimerkiksi rapsiin verrattuna rypsi on viljelyvarmempi öljykasvi. Kevätrypsi on oloissamme varma sadontuottaja menestyen meillä laajasti erityisesti sopivan kasvuaikansa puolesta.  Toisin kuin rapsi, rypsi voidaan kylvää myöhemminkin keväällä. Syksyllä rypsisato saadaan yleensä korjattua ajoissa ennen epävarmoja kelejä. Vaikka korjuu viivästyisikin, rypsi kestää varisematta syksyn sateita rapsia paremmin.

Aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen. Tällöin rypsin hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville.

Lajikkeista kaikki irti

Uudet rypsilajikkeet ovat niin satoisuuden kuin öljypitoisuudenkin osalta parannuksia vanhempiin verrattuna ja uusien lajikkeiden potentiaali kannattaakin nyt hyödyntää. Kotimaisessa rypsivalikoimassa on tarjolla markkinoiden satoisimmat ja korkean öljypitoisuuden omaavat lajikkeet, kuten Suomen viljellyin rypsi Cordelia ja markkinoiden korkeimman öljysadon tuottava Juliet, sekä pidempään markkinoilla olleet Apollo ja Eos.

Huolehtimalla oikeanlaisesta viljelytekniikasta, nykylajikkeiden sato- ja laatupotentiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

Lisätietoa lajikkeista.