Ohralajikkeita tärkkelysteollisuuden tarpeisiin

23.11.2016

Tärkkelysohran tärkeimpiä ominaisuuksia ovat suurijyväisyys, jyvän pyöreä muoto sekä korkea tärkkelyksen tuottokyky. Nämä ominaisuudet varmistavat ohrasadon soveltuvuuden tärkkelysteollisuuden käyttöön. Ominaisuuksiin voi vaikuttaa lajikkeen avulla.

Monet viralliseksi mallasohraksi hyväksytyt kaksitahoiset ohrat, kuten uutuusohra Trekker ja suosittu happamankin maan Harbinger, soveltuvat hyvin myös tärkkelysteollisuuden prosesseihin. Kaksitahoisten ohrien lisäksi Altian suosituslajikkeiden listalta löytyy useita monitahoisia lajikevaihtoehtoja.

Isojyväinen Kaarle haastaa kaksitahoisia

Korkean satopotentiaalin Kaarle on monitahoinen ohrauutuus, joka on pärjännyt satoisuudessa monille myöhäisemmän kasvuajan kaksitahtoisille lajikkeille. Suuren jyväkoon ja melko korkean tärkkelyspitoisuuden ansiosta ohrien uusi kunkku onkin tällä hetkellä yksi potentiaalisista Altian tulevaisuuden suosituslajikkeista.

Kaarle on lunastanut hienosti paikkansa runsaassa ohralajikkeiden kirjossa ja nyt ensimmäisenä satokautenaan tätä ohrauutuutta viljeltiin yli 11 000 hehtaarilla. Kaarlea viljeltiin tänä vuonna myös Ari Nopasen tilalla Haminassa, missä sato oli viljelijän mukaan olosuhteisiin nähden hyvä sekä määrältään että laadultaan.

– Kaarlella on hyvä satopotentiaali ja sen lisäksi näen lajikkeen etuina sen hyvän jyväkoon ja hehtolitrapainon, sanoo Nopanen.

Myös aikainen kasvuaika saa kiitosta – sen avulla tilan puintisesonkia pyritään tasoittamaan. Kaarle onkin ominaisuuksiltaan hyvä ohravaihtoehto myös Etelä-Suomen pelloille, missä on totuttu viljelemään useimmiten kaksitahoisia lajikkeita.

– Kyllä on Kaarle meillä kasvivalikoimassa taas ensi vuonna, Nopanen kertoo tyytyväisenä.