Panosta tilan viljelykiertoon ja kannattavuuteen Borealin uusilla kevätrapseilla

29.11.2016

Suomessa viljellyistä öljykasvilajeista etenkin kevätrypsi soveltuu pohjoisiin olosuhteisiimme hyvin; se viihtyy lähes kaikilla maalajeilla ja sitä voidaan suositella aina IV-viljelyvyöhykkeelle saakka.

– Kevätrypsin parhaita puolia on sen huomattavasti rapsia lyhyempi kasvuaika, joka antaa viljelijälle enemmän pelivaraa kylvön ja korjuun suhteen. Kevätrypsi on myös erinomainen esikasvi syysvehnälle, kertoo Borealin öljykasvien jalostaja Katja Hämäläinen.

Pidemmän kasvuajan vaativa kevätrapsi sen sijaan menestyy parhaiten viljelyvyöhykkeillä I ja II, joilla se on satoisuutensa vuoksi monia houkutteleva vaihtoehto monipuolistamaan tilan kasvilajivalikoimaa.

– Kevätrapsit saavat kiitosta usein satoisuuden ja varrenlujuuden ansiosta, Hämäläinen kertoo.

Borealilla on takanaan jo pitkä historia ulkomaisten kevätrapsilajikkeiden testauksesta Suomessa.

– Tavoitteenamme on jo pitkään ollut kasvuajaltaan kaikkein aikaisimpien ja sadoltaan kilpailukykyisten kevätrapsilajikkeiden tuominen markkinoille. Tällä tavoin pyrimme minimoimaan viljelijälle koituvaa riskiä liian korkeista lehtivihreäpitoisuuksista, mitä pidemmän kasvuajan vaativilla kevätrapseilla oloissamme esiintyy, Hämäläinen jatkaa.

Öljykasvit ovat hyviä vaihtoehtoja tilan kasvivalikoimaan viljelykierron lisäksi myös taloudellisesta näkökulmasta. Pro Agrian tuoreessa tiedotteessa kerrotaankin, että tilan tuotannon kannattavuutta voidaan lisätä huomattavasti viljelyä monipuolistamalla esimerkiksi öljykasveilla, joiden kannattavuus on selvästi viljoja parempi. Pro Agrian laskelmien mukaan kannattavaan tulokseen vaadittaisiin rypsillä ja rapsilla 1 850 kilon hehtaarisato.

Erittäin aikainen CleopatraBOR ja huippusatoisa DragoBOR

Vuodelle 2016 kasvilajikeluetteloon hyväksyttiin kaksi uutta kevätrapsilajiketta: perinteinen OP-lajike Cleopatra sekä hybridi Drago, joiden ansiosta sadon määrästä eikä laadusta tarvitse tinkiä. Nämä uutuudet tulevat ensimmäistä kertaa siemenkauppaan tulevalle keväälle.

Cleopatra on erittäin aikainen kevätrapsi, joka on satoisuudeltaan jopa hybridirapsi Trapperin luokkaa. Cleopatralla suuri öljysato on taattu ja aikaisen tuleentumisen ansiosta myös siementen lehtivihreäpitoisuus pysyy alhaisena. Tämä laadukasta satoa tuottava lajike soveltuu viljelyyn Etelä-Suomeen viljelyvyöhykkeille I-II, missä poudanarkoja maita suositellaan vältettäväksi. Lyhyehkö ja vahva korsi takaavat kuitenkin sen, että Cleopatra on laonkestävyydeltään lajikkeistonsa kärkeä.

Drago puolestaan on aikainen hybridilajikkeiden edustaja, joka päihittää satoisuudellaan monet myöhäisemmänkin kasvuajan kevätrapsilajikkeet. Drago varmistaa viljelijälleen hyvän öljypitoisuutensa ja korkean satopotentiaalinsa ansiosta runsaat öljysadot, aikainen kasvuaika puolestaan takaa lehtivihreäpitoisuuden pysyvän kurissa tälläkin lajikkeella. Drago on yksi laonkestävimmistä kevätrapsilajikkeista ja se menestyy parhaiten viljelyvyöhykkeillä I-II.

Tutustu myös Borealin kevätrypsivaihtoehtoihin https://boreal.fi/lajike/oljykasvit/

Lähde: Pro Agrian tiedote 21.11.2016 https://www.proagria.fi/ajankohtaista/viljantuotannon-ennakkotulokset-2016-tappiollinen-tulos-jatkuu-viljatiloilla-7482