Peppi-kaura on laadukas sadontuottaja

2.2.2012

Suomen viljellyimpiin kauroihin lukeutuva Peppi tarjoaa satoisan ja viljelyvarman vaihtoehdon kauran tuotantoon.

Peppi soveltuu viljelyyn koko kauran tuotantoalueella, kasvuaikansa puolesta se on parhaimmillaan kauran päätuotantoalueella III- ja IV-vyöhykkeillä. Lujan kortensa ansiosta Peppi menestyy hyvin tyypillisillä kauramailla eli eloperäisillä maalajeilla, mutta soveltuu viljelyyn kaikilla muillakin maalajeilla.

Peppi on satoisuudeltaan kilpailukykyinen lajike aikaisten kaurojen sarjassa. Hyvien laatuominaisuuksiensa ansiosta se sopii sekä elintarvike- että rehukauran tuotantoon. Pepin hehtolitrapaino on korkeampi kuin muiden yleisesti viljelyssä olevien kauralajikkeiden. Lisäksi sen korkea valkuaispitoisuus ja alhainen kuoripitoisuus ovat ominaisuuksia, joita laadukkaalta elintarvike- ja rehukauralta vaaditaan. Myös Pepin rasvapitoisuus on korkea, mikä hyvän valkuaispitoisuuden ohella on rehukauroille tärkeä ominaisuus.

Laadukkaan sadon tuottamisessa lajikkeen viljelyvarmuus on olennainen asia. Pepin aikaisuus ja luja korsi tuovat viljelyvarmuutta. Aikainen lajike voidaan varmemmin korjata hyvissä oloissa ja pystykasvustossa kasvien taudinaiheuttajien lisääntymisriski on pienempi kuin lakoontuneessa viljassa. Oikealla lajikevalinnalla pienennetään tehokkaasti myös riskiä haitallisten punahomeiden ja hometoksiinien kertymisestä jyviin.