Plussaa rypsinviljelyyn – Synthia aloittaa rypsien uuden aikakauden

synthia-rajattu-640

TIEDOTE 9.12.2016
Boreal Kasvinjalostus Oy

 

Ensi keväänä rypsinviljely päivitetään seuraavalle tasolle, kun uuden sukupolven rypsilajike Synthia saapuu siemenkauppaan. Synthia on osa Borealin uutta Plus-lajikkeistoa, joka tuo selvää lisäarvoa pohjoisten olojen rypsinviljelyyn.  

Borealin jalostama Synthia on uuden jalostusohjelman ensimmäinen lajike, joka tuo merkittävän satoparannuksen viljelyssä oleviin rypseihin. Tässä Plus-rypsissä yhdistyvät uudella tavalla satoisuus, varrenlujuus ja aikaisuus eli ominaisuudet, jotka tekevät lajikkeesta viljelyvarman ja erinomaisen vaihtoehdon tilan viljelykiertoon.

– Synthia on noin 10 % satoisampi kuin muut viljelyssä olevat rypsilajikkeet ja öljyntuotto-ominaisuuksiltaan se on erinomainen, kertoo Borealin kasvinjalostaja Katja Hämäläinen.

Synthia on todistanut vahvuutensa virallisissa lajikekokeissa ja käytännön siemenviljelyksillä. Runsaan sadon ja korkean öljypitoisuuden ansiosta se on tuottanut suurimmat öljysadot ja osoittanut omaavansa muita rypsilajikkeita matalamman lehtivihreäpitoisuuden.

Kyseessä on myös markkinoiden lujavartisin rypsilajike, jonka lakoprosentti on virallisissa lajikekokeissa ollut puolet pienempi eniten viljeltyihin lajikkeisiin verrattuna. Lujan varren ansiosta typpilannoitusta voidaankin Synthialla hieman lisätä tavanomaisesta.

Synthia on kasvuajaltaan aikainen ja sitä voidaan suositella viljeltäväksi aina IV-viljelyvyöhykkeelle saakka. Se menestyy kaikilla maalajeilla, mutta poudanarimpia lohkoja suositellaan vältettäväksi.

Synthian takana uusi jalostusmenetelmä

Synthia on tuotettu uudella jalostusmenetelmällä ja se edustaa hybridilajikkeiden ja perinteisten populaatiolajikkeiden välimuotoa, synteettisiä lajikkeita.

– Lajikkeiden satoisuuden parantaminen edellyttää jalostusaineistona käytettävän materiaalin nykyistä suurempaa geneettistä vaihtelua. Korkeammat satotasot synteettisissä lajikkeissa saavutetaan heteroosin avulla, samaa sovelletaan myös hybridilajikkeiden jalostuksessa, kertoo Hämäläinen.

Synthiankin jalostusprosessissa hyödynnetty heteroosi muodostuu, kun perimältään erilaiset yksilöt risteytetään keskenään. Näin syntyy hyvin elinvoimaisia lajikkeita.

Synteettiset lajikkeet saavat alkunsa kahden tai useamman rypsilinjan välisistä ja sisäisistä risteytymistä vapaan pölyttymisen tuloksena. Lajikkeiden kunkin vanhemmaislinjan sadontuottokyky on selvitetty testiristeytysten avulla. Vanhemmaislinjat tuotetaan eristyksissä ja testiristeytysten avulla valitut linjat yhdistetään synteettisen lajikkeen kantasiemeneksi.

–  Tuloksena on markkinoiden ylivoimaisesti satoisin ja viljelyvarmin rypsi, Hämäläinen kertoo.

Tutustu tarkemmin Synthiaan

 

Lisätietoja:

Kasvinjalostaja Katja Hämäläinen, 040 350 4850, katja.hamalainen@boreal.fi

Kaupallinen johtaja Satu Pura, 040 725 6980, satu.pura@boreal.fi

Boreal Kasvinjalostus Oy jalostaa ja markkinoi satoisia ja laadukkaita peltokasvilajikkeita pohjoisissa oloissa toimiville ammattiviljelijöille. Yrityksen juuret ovat vahvasti suomalaisessa maaperässä, Borealin jalostusohjelmat toteutetaan Suomessa ja kohdennetaan kotimaisen elintarvikeketjun tarpeisiin. Lisätietoa Borealin toiminnasta: www.boreal.fi

Lue myös