Pohjanmaan Peltopäivä kokosi kasvinviljelyn ammattilaiset Ylistaroon

29.7.2016

DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

Eilen 28.7. toista kertaa järjestetty Pohjanmaan Peltopäivä veti runsaasti viljelijöitä paikalle Ylistaroon. Viljelijät, kauppa, alan tutkimus ja neuvonta kohtasivat viljelijät esittelyruutujen äärellä.

-Näyttelypäällikkö Henri Honkala iloitsi runsaasta tapahtuman kävijämäärästä. Kävijöitä yksipäiväisessä tapahtumassa oli 1 500 henkilöä, Honkala kertoo.

Näytteilleasettajia tapahtumassa oli 40 ja viljan, erikoiskasvien ja perunan esittelyruutuja lähes 250. Luonnonvarakeskuksen ja Perunantutkimuslaitoksen toteuttamat esittelyruudut olivat erittäin onnistuneet.

Tapahtumalla on viljelijöille suuri merkitys. Pohjanmaan Peltopäivässä pystyi paikan päällä näkemään esittelyruutujen kautta eri lajikkeiden sekä käsittelyiden vaikutuksia. Tällöin lajikkeiden, kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden vertailu on viljelijälle helpompaa.

Pohjanmaan Peltopäivässä Boreal toi esiin erityisesti monitahoisen ohran lajikekehitystä, jossa on edetty viime vuosina merkittävästi. Vanhempiin monitahoisiin lajikkeisiin verrattuna sadonlisäys on 10 – 20 %. Borealin uusien lajikkeiden sadontuottokyvyn taustalla ovat parantuneet agronomiset ominaisuudet, taudinkestävyys useampia lehtilaikkutauteja vastaan ja aikaisempaa merkittävästi parempi korrenlujuus.

Monitahoisen ohran laatu on parantunut merkittävästi määrätietoisen jalostustyön tuloksena. Hehtolitrapaino, tuhannen jyvän paino ja lajite ovat kaikki parantuneet uusien lajikkeiden myötä. Kehitys on selvästi nähtävissä muun muassa huippusatoisassa ja laadukkaassa Kaarle-ohrassa, joka on tänä vuonna jo laajassa viljelyssä.

Esittelyruuduilla olivat esillä myös uutuuskaurat, Niklas ja Donna, joiden satotasot ja laatuominaisuudet herättivät kovasti kiinnostusta.

Myönteisen palautteen ja tapahtuman tarpeellisuuden vuoksi Pohjanmaan Peltopäivä saanee jatkoa vuonna 2018.

 

Kiitos kaikille osastovieraillemme!