Quarna-kevätvehnässä yhdistyvät laatu ja viljelyvarmuus

15.4.2016

QuarnaBOR on satoisa myllyvehnä, jonka erityinen vahvuus on laatu, mutta se on myös viljelyominaisuuksiltaan kilpailukykyinen kevätvehnä. Quarnan korsi on lyhyt ja luja, mikä varmistaa kasvuston pystyssä pysymisen. Lyhyen kortensa johdosta Quarna on kuitenkin herkkä kuivuudelle, joten lajiketta ei suositella poutiville maille.

Kasvuajaltaan melko myöhäinen lajike soveltuu viljelyyn vehnän päätuotantoalueelle aina Pohjanmaata myöten. Quarna on aavistuksen Kruunua aikaisempi, mutta Anniinaa myöhäisempi.

Quarnan jyväkoko on keskimääräistä suurempi, hehtolitran paino korkea ja valkuaispitoisuus huippuluokkaa. Quarna on myös leivontalaadultaan erinomainen lajike, sillä sen sakolukuominaisuudet ovat hyvät, sitkon määrä suuri ja sitkon laatu erittäin hyvä.

Laatua leipävehnän tuotantoonvehnä

Quarna on lunastanut paikkansa viljellyimpien kevätvehnälajikkeiden joukossa. Suosion taustalla ovat laatutekijöiden lisäksi myös hyvät agronomiset ominaisuudet. Quarna on tuottanut eri vuosina tasaisesti hyvää leipävehnälaatuista satoa niin virallisissa lajikekokeissa kuin viljelijöiden pelloilla. Myös vehnän jalostaja Mika Hyövelä Borealilta nostaa Quarnan viljelyvarmimpien lajikkeiden joukkoon.

Eviran vuosittain tekemä viljasadon laatuseuranta kertoo Quarnan tuottamasta laadusta käytännön viljelyksillä. Quarna tuotti sakoluvultaan ja valkuaispitoisuudeltaan korkealaatuista satoa myös viime kasvukauden haasteellisissa olosuhteissa. Myös surkastuneiden jyvien osuus oli alhainen.

Tutustu tarkemmin Quarnan lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin sekä katso lajikkeen edustajat