Riina-kaura lunastaa sato- ja laatuodotukset

23.3.2016

Aikainen uutuuskaura RiinaBOR on kasvuaikaluokassaan erinomainen sadontuottaja, joka menestyy erilaisissa viljelyolosuhteissa. Multamailla ja pohjoisemmilla viljelyalueilla Riina haastaa satoisuudellaan myöhäisempiäkin kauralajikkeita. Laadultaan Riina soveltuu niin elintarvike- kuin rehukäyttöön. 

Uutuuslajike yllätti positiivisesti

RiinaBOR-kaura tuli viime keväänä viljelykseen Tapio Hyvösen Laukaan Äijälässä sijaitsevalle tilalle. Tilalla on aikaisempina vuosina ollut viljelyssä kasvualaltaan myöhäisempää IvoryBOR-kauraa, ja nyt kaivattiin aikaisempaa lajiketta. Hyvösen kokemukset Riinasta ovat positiiviset.  Keskisuomalaisella tilalla Riinaa oli viljelyksessä eri maalajeilla ja uutuuslajike menestyi niillä kaikilla.

– Viime vuonna kosteutta oli riittävästi ja Riina kasvoi tasaisesti joka paikassa. Riinan korsi on luja eikä kasvusto lakoontunut mistään kohtaa, Hyvönen kertoo.

Hyvönen on viljellyt Riinaa rehuksi ja pyrkinyt mitoittamaan tuotannon lähialueen nautakarja-, lammas- ja hevostilojen tarpeisiin säästääkseen rahtikustannuksissa. Kylvöt olivat viime keväänä myöhässä ja Hyvönen pääsi kylvämään Riinan suorakylvönä toukokuun viimeisellä viikolla. Loppukesä oli hyvä ja olki ehti tuleentua tyveen asti.

− Suositeltu kylvösiemenmäärä oli melko pieni, 180 kg hehtaarille. Jyväkoko oli kuitenkin melko suuri myös tuolla siemenmäärällä, tilan isäntä kertoo.

Riinan keskimääräinen hehtaarisato tilalla oli 5 500−6 000 kg paikkeilla.  Typpeä Hyvönen laittoi noin 80 kg/ha.

− Laittamallani typpimäärällä satotaso oli positiivinen yllätys, Hyvönen toteaa.

Riinasta puhdasta kauraa

Pekka Kultti viljelee kauraa elintarvikekäyttöön tilallaan Isossakyrössä. Kultti on puhtaan kauran tuottaja, joten tilalla ei viljellä enää tänä vuonna kauran lisäksi muita viljoja. RiinaBOR valikoitui uutena lajikkeena viljelykseen hyvien lajikekoetulosten perusteella.

− Tärkeimpinä valintakriteereinä olivat satoisuus sekä riittävä jyväkoko. Riina vaikutti viljelyvarmalta lajikkeelta, jonka sato täyttää suurimokauran laatuvaatimukset ainakin hyvänä kauravuotena, Kultti perustelee.

Riina täytti isännän odotukset ja tuotti suurimokäyttöön soveltuvaa satoa. Sadon laatu oli hyvä ja hehtolitrapaino 61 kg. Riina tuotti tilan multamailla parhaimmillaan 6 400 kg/ha ja vajaat 5 000 kg/ha savisella nevaraiviolla, jossa kasvoi vielä muutama vuosi sitten metsää.

− Riina vakuutti siinä määrin, että lajiketta tulee viljelykseen myös tänä keväänä. Kylvän aina kaikki sertifioidulla siemenellä ja viljelen uutuuslajikkeita, Kultti kertoo.

Tilalla ei kasva muuta kuin eri kauralajikkeita, joten kauraan panostetaan täysillä. Kultti korostaakin, että puintikiireiden tasaamiseksi kannattaa viljellä kasvuajaltaan erilaisia kauralajikkeita, aikaisia ja myöhäisiä.

− Näin kaikki kaurat eivät valmistu yhtä aikaa. Kaura pitää puida ajoissa eikä sitä saa jättää vesisateeseen, Kultti toteaa.

Lue lisää Riinan lajikeominaisuuksista ja katso siementen lajike-edustajat

kaura_lahi