Rukiin viljelylle on nyt nostetta

Kannattava rukiin viljely –tilaisuudet kokosivat joukon rukiin tuotannosta kiinnostuneita viljelijöitä viime viikolla Lahteen ja Jokioisiin. Ruisalan kasvuun onkin nyt hyvät mahdollisuudet, sillä teollisuus on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön ja uusien lajikkeiden myötä tarjolla on kilpailukykyisiä vaihtoehtoja.

Tilaisuuksista kuultiin uusinta tietoa ruislajikkeista, rukiin jalostuksesta ja teollisesta käytöstä sekä viljelijöiden kokemuksia ja kommentteja rukiin tuotannosta. Tilaisuudet herättivät mielenkiintoisia keskusteluja ja antoivat positiivisia ajatuksia rukiin viljelystä.

Lajikekehitys tuo lisää satoa ja viljelyvarmuutta

Borealin jalostusjohtaja Merja Veteläinen valotti kuulijoille rukiin jalostuksen näkymiä ja kertoi uusista lajikkeista.

– Kasvinjalostus tekee työtä viljelyn kannattavuuden parantamiseksi tuomalla markkinoille satoisampia ja viljelyvarmempia ruislajikkeita, Veteläinen kertoi.

Viljelyvarmuuden parantamisessa talvenkestävyydellä ja korrenlujuudella on olennainen merkitys, jotta ruis olisi viljelijällekin houkuttelevampi vaihtoehto. Kotimainen Reetta-ruis on esimerkki uusien lajikkeiden potentiaalista.

– Reetta on yli 10 % satoisampi kuin vanhemmat populaatiorukiit. Myös korrenlujuus on parempi ja talvenkestävyys erittäin hyvä, Veteläinen kuvasi.

Oman ruisjalostuksen rinnalla Boreal testaa ulkomaisia hybridiruislajikkeita Suomessa ja tuo markkinoille oloihimme soveltuvia lajikkeita. Ensi syksynä Evolon lisäksi markkinoille tulee Brasetto, joka on erittäin satoisa ja lujakortinen hybridiruis.

Fazer sitoutunut kotimaiseen rukiiseen

Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka kertoi kotimaisen rukiin kysynnän kasvusta, johon Fazer on vastannut asettamalla tavoitteekseen vuoteen 2016 mennessä leipoa Oululaisen ruisleivät 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista.

Tällä hetkellä kotimainen tuotanto ei vastaa kysyntää ja Fazer viekin nyt viestiä eteenpäin rukiin puolesta ja toivoo viljelijöiden kiinnostuvan sopimusviljelystä.

Viljelijäpuheenvuorot tilaisuuksissa käyttivät Heikki Mäkelä Lahdesta ja Kalle Oivanen Nousiaisista. Molemmat viljelijät painottivat, että viljelytekniikalla on merkitystä mm. sadon määrään ja talvenkestävyyteen. Huolellisella viljelyllä kumpikin on päässyt rukiin tuotannossa korkeisiin satotasoihin ja hyviin kannattavuuslukuihin.

Tutustu ruislajikkeisiimme.