Rypsiä kylvöön – Siementä saatavilla ja sadolle kysyntää

23.5.2013

Kotimaiselle öljykasvisadolle on hyvin kysyntää. Esimerkiksi rypsi tarjoaa hyvää vaihtelua viljelykiertoon monille tiloille.

Rypsin siementä on vielä täksi kevääksi saatavilla, myös uusimpia ja satoisimpia lajikkeita on tarjolla. Vaihtoehtoja on mm. Suomen viljellyin rypsi Cordelia, markkinoiden uusin lajike Juliet sekä tutummat Apollo ja Eos.

Rypsin kylvöaikaa on vielä hyvin jäljellä, sillä se voidaan kylvää myöhemmin kuin rapsi. Silloinkin on toki huolehdittava, että maassa on riittävästi ja tasaisesti kosteutta siemenen itämistä ja taimettumista varten.

Panosta rypsin tuotantoon

Kevätrypsi on oloissamme öljykasveista varmin sadontuottaja ja sopii viljelyyn koko viljan tuotantoalueella.  Huolehtimalla oikeanlaisesta viljelytekniikasta sekä oikea-aikaisista toimenpiteistä kasvustossa, nykylajikkeiden sato- ja laatupotentiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

Normaalioloissa rypsisato saadaan korjattua ajoissa ennen syksyn epävarmoja kelejä. Aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen, jolloin sen hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville.