ProAgrian ennakkotietojen mukaan rypsillä ja rapsilla päästään tänä vuonna hyvään taloudelliseen tulokseen, 40–130 euroa plussan puolelle hehtaarilta. Tulos edellyttää noin 1500–1700 kilon hehtaarisatoja eli keskimääräisellä satotasolla on siis mahdollisuus päästä hyvään tulokseen. Tulokset käyvät ilmi ProAgrian lohkotietopankin ennakkotiedoista.

Kevätrypsi on oloissamme öljykasveista varmin sadontuottaja ja sopii viljelyyn koko viljan tuotantoalueella.
Moniin viljoihin verrattuna öljykasvit ovat pärjänneet kannattavuusvertailussa pidemmälläkin aikavälillä hyvin, vaikka markkinatilanteet ovat vaihdelleet. Ja vaikka öljykasviala on viime aikoina kokenut haasteita, rypsi ja rapsi ovat edelleen hyviä vaihtoehtoja viljelyyn. Kotimaiselle sadolle on kysyntää ja öljykasvit tarjoavat hyvää vaihtelua viljelykiertoon monille tiloille. Yksipuoliseen viljanviljelyyn verrattuna öljykasvit katkaisevat viljojen kasvitautipaineen tehokkaasti ja niiden esikasviarvo on hyvä, seuraavana vuonna saadaan helposti 500 – 1500 kg suurempi viljasato hehtaarilta. Öljykasvit myös tasapainottavat kotimaan viljamarkkinoita.
Panosta rypsin tuotantoon
Kevätrypsi on oloissamme öljykasveista varmin sadontuottaja ja sopii viljelyyn koko viljan tuotantoalueella.
Lajikkeeksi kannattaa valita satoisa ja laadukas vaihtoehto, esimerkiksi Suomen viljellyin rypsi Cordelia, markkinoiden uusin lajike Juliet. Huolehtimalla oikeanlaisesta viljelytekniikasta sekä oikea-aikaisista toimenpiteistä kasvustossa, nykylajikkeiden sato- ja laatupotentiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.
Rypsi voidaan kylvää myöhemmin kuin rapsi. Silloinkin on toki huolehdittava, että maassa on riittävästi ja tasaisesti kosteutta siemenen itämistä ja taimettumista varten.
Normaalioloissa rypsisato saadaan korjattua ajoissa ennen syksyn epävarmoja kelejä. Aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen, jolloin sen hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville.
Borealin Kasvussa-lehdessä on artikkeli öljykasvien viljelystä, artikkeliin on koottu asiantuntijatahojen näkemyksiä. Kaikkien yhteinen kanta on, että kotimaisia öljykasveja tarvitaan. Lue juttu kokonaisuudessa Kasvussa lehdestä (s. 8-11).