Sampo ja Synthia päivittävät lajikevalikoimaa – Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuus Ruovedellä 11.7.

4.7.2017

Plus-rypsi Synthia on juuri aloittanut kukintansa Ruovedellä Petri Asikaisen ja Juha Saarilahden maatalousyhtymän pelloilla. Viljelyssä on myös toinen mielenkiintoinen uutuuslajike Sampo-härkäpapu.

Öljykasvit ovat olleet tärkeä osa Ruovedellä sijaitsevan Petri Asikaisen ja Juha Saarilahden MTY-ASV:n viljelykiertoa jo useita vuosia. Viime vuosina viljely on keskittynyt rapsi-lajikkeisiin, mutta tänä vuonna 34 hehtaarilla kasvaa uutta Plus-rypsi Synthia.

– Kasvuajaltaan Synthia oli meidän leveysasteelle varma valinta ja muutenkin kaikin puolin mielenkiintoinen uutuus viljelyyn, kertoo Juha Saarilahti.

Synthia kylvettiin 16. toukokuuta, muutaman päivän tavanomaisesta aikataulusta myöhemmin. Maa oli syksyllä lautasmuokattu ja keväällä äestetty useamman kerran hyvän kylvöalustan aikaansaamiseksi.  Alkukevään viileä ja kuiva sää muuttui vasta kesäkuun puolella lämpimäksi ja kunnon sateitakin odotettiin kuun jälkipuoliskolle saakka.

– Kasvukausi on alueella jonkin verran jäljessä, mutta Synthia näyttää todella hyvältä. Kesäkuun kostea ja lämmin ilma vauhditti kasvua huimasti. Nyt kukinta on juuri alkanut, Juha Saarilahti kertoo.

Rikkakasvitorjunta tehtiin rypsikasvustoon kesäkuun puolessa välissä. Tuholaisruiskutuksilta on Synthian kanssa säästytty, sillä torjuntakynnys ei ole kasvustossa ylittynyt.

Härkäpapu-uutuus SampoBOR huimassa kasvussa

Toinen yhtymän uutuuslajikkeista on Sampo-härkäpapu, jota kasvaa yhteensä 10 hehtaarilla. Lisäksi viljelyssä 20 hehtaarin verran myös tutumpaa härkäpapulajiketta Kontua. Viljelykierrossa härkäpapu on ollut mukana jo kohta 10 vuotta.

– Härkäpapu on hyvä typensitojakasvi ja taloudellisestikin kannattava. Myös valkuaisomavaraisuuden parantaminen on tärkeä tavoite, kertoo Petri Asikainen.

Sampo kylvettiin tänä keväänä yhtymän viljelykasveista ensimmäisenä, 14. toukokuuta lautasmuokattuun ja keväällä äestettyyn maahan. Havaintolohkolla esikasvina on ollut herne.

– Sampo on nyt reippaan kasvun vaiheessa. Kukinnot ovat auenneet jo kolmessa alimmassa kerroksessa ja kasvu on huimaa, kertoo Asikainen.

Tänä vuonna on panostettu erityisesti puhtaaseen Sampo-kasvustoon tehokkaalla rikkatorjunnalla. Tautitorjunta sen sijaan ei ainakaan tässä vaiheessa näytä vielä tarpeelliselta.

– Melkein joka päivä on kasvustoa käyty katsomassa. Kontuun verrattuna jotakin eroavaisuuksia on jo havaittavissa, mutta todelliset erot taitavat paljastua vasta lähempänä sadonkorjuuta, pohdiskelee Asikainen.

*******************

JM-kesäkiertue 2017 logoTule tutustumaan uutuuslajikkeisiin pellonpiennartilaisuuteen Ruovedelle ti 11.7. klo 14.00. Kokoontuminen Pilkotuntie 58,Ylä-Vääri

Ilmoittaudu ennakkoon 

TERVETULOA!

Tutustu Borealin Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuuksien kesäkiertueeseen