Severi-ohra tuottaa laatua eri viljelyvyöhykkeillä

2.3.2016

Erkki Tokola on viljellyt SeveriBOR-ohraa tilallaan Siikajoella Revonlahden kylässä yhden kasvukauden ajan. Viime kasvukausi oli alueella haasteellinen.

− Siikajokilaakson alue oli yksi Suomen pahimmista katoalueista, Tokola kertoo.

Tokola on poikkeuksellisesta kasvukaudesta huolimatta tyytyväinen Severiin ja uskoo, että lajikkeessa on potentiaalia

− Jo yhden viljelyvuoden perusteella voin sanoa, että Severi on tilalla aikaisemmin viljelyksessä olleisiin monitahoisiin ohriin verrattuna selkeästi parempi, Tokola toteaa.

Viime kevät oli kylvöjen suhteen haasteellinen, ja pellolle päästiin melko myöhään.  Tokola kylvi Severiä toukokuun lopussa ja kesäkuun alkupuolella useille eri maalajeille, vaikka alun perin suunnitelmana oli kylvää vain kivennäismaille.

− Severi menestyi yllättävän hyvin eri olosuhteissa. Severin satotasot olivat parhaimmissa paikoissa 5 000−6 000 kg/ha välillä. Normaalina vuonna uskoisin keskisadon yltävän helposti 6 000 kg/ha.

Poikkeuksellisesta kasvukaudesta huolimatta Tokola on tyytyväinen Severiin myös laadun osalta. Hehtolitrapaino oli parhaimmissa paikoissa 65−69 kg.  Tokola on käyttänyt Severille tautiaineita, mikä on osaltaan lisännyt sadon määrää.

Tilan päätuotantosuuntana on sikatalous, ja Severin sato meneekin omille sioille rehuksi. Tokola käyttää  lannoitukseen myös oman tilan sianlietettä. Typpeä Severi-lohkoille meni noin 100−120 kg/ha. Severi on lujakortinen lajike, mutta Tokola on varmistanut kasvuston pystyssä pysymisen korrensäädekäsittelyllä.

Tokolalla on tarkoituksena kylvää Severiä myös tänä keväänä, ja varastoon onkin jo syksyllä hankittu Peltosiemeneltä Severin siemenet 100 hehtaarille.


Borealin jalostama on SeveriBOR lujakortinen monitahoinen, joka menestyy eri maalajeilla ja aina IV-vyöhykkeelle saakka. Monitahoisen ohran pääviljelyalueella Severi on erinomainen lajike rehuohran tuotantoon. Eteläisessä Suomessa Severi on tuottoisa vaihtoehto syysviljojen ja -öljykasvien esikasviksi. Korkea hehtolitrapaino ja tuhannen jyvän paino tekevät kasvuajaltaan melko myöhäisestä Severistä erinomaisen rehuohran. Monipuolinen taudinkestävyys on viljelyvarmuustekijä, joka vaikuttaa osaltaan myös korkean ja laadukkaan sadon muodostumiseen.

Lue lisää Severin lajikeominaisuuksista ja tutustu koetuloksiin

Katso videolta jalostajan vinkit monitahoisen ohralajikkeen valintaan 

Kansi_Jalostajan vinkit monitahoisen